Så här var det!.

Skaraborgsdistriktet summerar 2014

När medlemmarna i Skaraborg summerar den gångna säsongen, gör man det med blandade känslor. Det är andra året som distriktet flyger från söder. När vi vände duvorna mot söder föregående år så fick vi ett par svåra inledande flygningar, men efter detta fungerade det riktigt bra med hastigheter och hemkomst.

Därför var förhoppningarna och förväntningarna höga inför tävlingsstarten 2014. Men vi fick som stora delar av ”duvsverige” uppleva utmaningar för våra duvor som var både svåra och annorlunda. Då vi under många år varit bortskämda med bra hemkomst ställdes medlemmarna inför en ny situation. Hastigheten landade ofta kring 1200-1500 meter för de första duvorna. Men många helger blev det att vänta på duvor under hela dagen med riktigt bra och erfarna duvor som kom sent eller uteblev. Att duvor uteblir är en del av sporten, men när medlemmar tappar riktigt bra duvor på enkla flygningar så börjar man fundera. Att duvor kan framlysas från Polen, Tyskland och från flera håll i Sverige även från tävlingar med korta avstånd visar på att duvorna blivit störda på sin väg hem. Detta innebar att medlemmar fick reducera sitt deltagande och till och med sluta tävla mitt under säsongen för att ha duvor kvar inför nästa säsong.

Säkert finns det flera förklaringar. Den torra ”Putinvinden” från Uralbergen har säkert bidraget till svårigheterna. Inte själva vinden, men den luftmassa som duvorna har att flyga i. Flera vittnar också om att de atmosfäriska störningarna varit stora vid vissa tidpunkter. Att det under större delen av sommaren inte föll något regn påverkade säkert duvorna. Var fanns det överhuvudtaget vatten att tillgå för en duva som tvingats landa och inte blev det lättare av att temperaturen drog upp mot 25 grader redan vi 9-tiden. Att flera medlemmar fått hem duvor rivna av rovfågel visar på att det blir allt vanligare med rovfågelangrepp. Tyvärr kan man anta att falken nu har etablerat sig i en omfattning som gör att duvorna på sin väg hem blir angripna. Alla som sett en falk slå i en flock förstår varför hemkomsten blir som den blir, med duvor från olika väderstreck och under lång tid, blandad hemkomst med mindre betrodda duvor och toppflygare om varandra…. om de inte helt uteblir.

Svante Persson Mästare

Flygsäsongen omfattade totalt 13 flygningar för gamla duvor varav 8 ingick i distriktsmästerskapet. Då flygningen från Malmö första helgen i augusti inte kunde genomföras då vädret var för dåligt blev det 7 resultat att räkna.

Svante försvarade sitt mästerskap även om det inte avgjordes förrän den sista tävlingsdagen. Segermarginalen var 16 poäng till Åke Petersson med Palle Jensen på tredje plats.

Vinnarduvor

Halmstad 8 juni

Distriktsflygningarna startade den 8 juni från Halmstad. Klockan 07.00 var de 119 duvorna i luften i klart väder och svag SV vind. Klockan 09.25 landade vinnarduvan S 86-07-116 A i Tibro där Åke kunde räkna fram hastigheten 1 440 meter. 116 är en av slagets mest framgångsrika duvor. På sina drygt 50 starter har 116 tagit många topplaceringar och är i år distriktets 3:e ESS-duva bland honor. I stamtavlan finns Flor Engels stamhane ”231”och”Maricke” samt Delbar från Ivan Hansens 033-86-654, far till mer än 20 grupp-och sektionsvinnare.

Palle blir med sin första duva andra, Svante tredje, Sune fjärde och Daniel Sandberg femte slag i prislistan.

100 duvor på tävlingstid

Markaryd 14 juni

Den andra distriktsflygningen genomfördes från Markaryd där 102 duvor lämnade korgarna klockan 07.00. Med en stark N vind mot sig blev det en kamp hela vägen hem och en extra utmaning att ta sig till Skaraborg. Vinnarduvan S 86-10-272 E hade Svante på inflyget klockan 10.23 med hastigheten 1 073 meter. I stamtavlan hittar man på fadersidan duvor från Lasse Löfgren och Gunnar Hansson. På modersidan handlar det om Batenburg-Van de Merwe. Bland ESS-duvorna återfinns 272 som nummer två bland hanarna. Dessutom 2:a SM norr E och 4:a SM totalt E i SBF 2012.

Åke blir med sin första duva andra, Palle tredje, Sune fjärde och Daniel femte slag i prislistan

77 duvor på tävlingstid.

Åstorp 5 juli

Värmen gjorde att de 139 duvorna var i luften klockan 05.30 i en svag SÖ vind med växlande molnighet. Klockan 09.06 när temperaturen var på väg mot 30 grader landade S 86-09-053 A hos Åke för att bli registrerad på 1 236 meter vilket räckte till seger. 053 har många bra placeringar med flera första pris. Vinner bl. a. Alliansflygningen från Halmstad 2013. Även 053 är, liksom många andra duvor på slaget, en kombination av Flor Engels och Delbar från Ivan Hansen.

Svante blir med sin första duva andra slag, Sune Svensson tredje, Palle fjärde, Zdravko Reljanovic femte, Daniel sjätte och Lars Gustavsson sjunde slag i prislistan.

105 duvor på tävlingstid.

Markaryd 12 juli

Värmen håller i sig och med detta blir det återigen ett tidigt släpp klockan 05.30. Svaga vindar och växlande molnighet ger förutsättningar för en bra flygning.  Klockan 08.41 kommer en ensam duva, S-86-13-268 E, inflygande och landar hos Svante och vinner på en hastighet av 1 143 meter, mer än tio meter/min före tvåan. I stamtavlan återfinns Janssenblod i form av Vos 019, Chantelie och Superkweker på fadersidan. På modersidan hittar man Janssen/van Loon via Stig Andersson i Mölndal.

Zdravko gör sin bästa tävling och blir andra slag med sin första duva. Åke tar platsen som tredje bästa slag. Sune blir fyra och Palle femma.

75 av 96 duvor på tävlingstid.

Malmö 20 juli

Första samsläppet i Allianstävlingen med Örebro, Nyköping och Stockholm. Duvorna finns i Malmö där de tar luften i besittning klockan 05.30 i en svag NO vind och i stort, klart väder. Trots att ett stort antal av duvorna skall upp genom Östergötland tar tätduvorna en västlig riktning vilket gör att Skaraborg dominerar prislistan. Snabbaste duvan, S-86-12-152 A, Har Svante på slaget klockan 09.48 och hastigheten är bra, 1 209 meter. 152 är en ren Janssen och har en diger meritlista. Distriktets bästa duva 2013, 1:a ESS-duva Alliansen 2014, vinnare Alliansen, Malmö 2013 och 2014. Förutom distriktsvinsten tar Svante första platsen i Alliansen. Sune blir med sin första duva andra och Palle tredje bästa slag. Åke blir fyra, Zdravko femma och Daniel sexa.

Distriktet deltog med 54 duvor varav 45 på tävlingstid.

Halmstad 26 juli

Dags för årets 6:e distriktstävling. Denna gång från Halmstad där 60 duvor är beredda att ge sig iväg när luckorna dras klockan 05.30. Klart väder men kvavt och risk för åska är det som gäller för duvorna. Svante har fortsatt fin form på sina duvor och vinnarduvan S 86-12-147 E landar klockan 08.06 och räknedosan visar på 1 251 meter. 147 har i stamtavlan på båda sidor Janssen via Andre Roodhooft som AR hämtat direkt från Arendonk. I stamtavlan återfinns bl.a. ”Chantilie”, ”Blauwen winterjongen”och ”Merckx”.

Zdravko första duva räcker till för att bli tvåa, Palle blir tredje och Åke fjärde bästa slag.

44 duvor på tävlingstid.

Halmstad 16 augusti

Efter att Malmötävlingen blev inställd är det dags för årets sista distriktstävling. Duvorna, 74 stycken, är på plats i Halmstad där starten går klockan 07.00. Metrologerna har spått att duvorna skall mötas av en växlande molnighet med inslag av regnskurar.

Med hastigheten 1 178 meter ser Åke vinnarduvan S-86-08-140 landa klockan 09.58. 140 som har dryga 50-talet starter från norr och nu söder har i sin meritlista bl.a. sex distrikts och klubbvinster. Fadern S 86-02-031 var under flera år slagets bästa duva (Janssen/Delbar).

Modern S-86-07-167 flyger fortfarande i topp och är i år bl.a. 2:a från Åstorp och 2:a ESS-duva A i distriktet (Delbar/Flor Engels).

Svante säkrar distriktsmästerskapet genom sin andra plats. Junioren Kasper Chlon blir 3:e bästa slag med en 8:e plats. Zdravko tar fjärdeplatsen.

56 duvor på tävlingstid.

Ungduvechampionatet

Sista tävlingshelgen den 16 augusti avgjordes Ungduvechampionatet med 100 ungar till start. Svante som alltid flyger bra med ungarna tar de första platserna och vinner på 1 131 meter Championatet. Följande slag tar platserna efter. Daniel tvåa, Alexander Vooijs som är ny junior bankar till de rutinerade medlemmarna och blir trea. Lars fyra, Kent Backman femma, Zdravko sexa, Kasper sjua och Lena Högfeldt åtta.

70 duvor på tävlingstid.

Allianssamverkan

Under tre år har Skaraborgsdistriktet haft en samverkan med Nyköping, Stockholm och Örebro. Förutom tävlingar finns det utrymme för träffar och andra aktiviteter för att främja sporten och samvaron mellan medlemmarna.

Alliansen är uppdelad i en västlig och en östlig grupp. I varje grupp genomförs tre tävlingar och de poäng som medlemmarna flyger hem i gruppen tar man med sig till en slutomgång. Den består av två flygningar från Malmö där hela Alliansen släpper gemensamt och där tävlar man tillsamman om de poäng som står på spel. Medlemmen som samlat mest poäng på samtliga flygningar vinner mästerskapet.

Prislistan visar på en jämn fördelning och med det en hygglig sportslig rättvisa, mellan de olika grupperna. Årets Championat vinns av Åke före Svante med Lasse Löfgren på tredjeplats. Sune flyger till sig en femteplats. Årets säsong avslutades med en gemensam träff i Nyköping.

Några rader om mästaren

Svante kan se tillbaka på ytterligare en bra säsong Förutom Distriktsmästerskapet vinner han Klubbmästerskapet och blir tvåa i Alliansen. I Brevduvesport nr. 6, 2012 finns en utförlig artikel om Svantes arbete med sina duvor. Men här kommer några rader om Svante och hans duvor: När det gäller avelsarbetet så är Svante noga med de duvor som skall användas till avel. Nya duvor skall passa in på befintliga duvor. Stor vikt lägger Svante på duvornas byggnad. Svante har sina duvor i ett välfungerande djurstall med gott om plats. I flygavdelningen finns 25 par. Dessutom avdelningar för änkehonor, ungduvor och avelsduvor. Svante lägger stor vikt vid slagmiljön. Förutom daglig rengöring kommer gasolbrännare fram varje vecka. Efter tävlingssäsongen och fram till mitten av april hålls duvorna inne.  Då hökproblemen är svåra under försäsongen tvingas Svante ofta att ersätta friflyg med träningssläpp. Före tävlingsstarten blir det ett 10-tal träningssläpp på 5-20 kilometer. När tävlingarna startar är det slut med träningarna. Vad gäller ungduvorna, ett 30-tal, lägger Svante stor vikt vid korgvanan, vilket gör att när tävlingarna börjar har ungarna lärt sig att både dricka och äta. Både på flygslaget och avelsslaget serveras ett flyg/avelsfoder vilket kanske inte är så vanligt när man flyger ”änke”. I vattenkaren finns en vitlöksklyfta för att förebygga ohälsa. Grit, picksten och mineraler finns alltid tillgängligt. Kur ges också mot gul knopp och coccidios. Flygdagen finns Probac 1000 i vattnet. För Svante gäller ”totalmetoden” vilket innebär att såväl hanar som honor kommer i korgen i stort sett varje helg. Då det kniper med tiden mellan jobb och insättning blir det besök direkt i slaget för att få honorna på plats. Efter en snabbfika är det dags att ”korga” duvorna. Ofta är det så att både hanen och honan i ett par är med och den som kommer först får nöja sig med boxen till det att den andra hälften kommer hem. Först till kvällen skiljs duvorna åt.

Grunden för ett vinnarslag är naturligtvis bra duvor. Men, mästerskap vinns inte utan en väl genomtänkt och konsekvent slagskötsel och ett långsiktigt arbete med duvorna. Här är Furulundslaget inget undantag. Svante säger: Jag har som de flesta en begränsad tid till förfogande vilket påverkar mitt arbete med duvorna. Visst är det så att tävlingsdagarna är lite av höjdpunkterna. Att se en tävlingsduva komma insvepande för landning slår det mesta. Men, för mig är det dagliga umgänget med duvorna minst lika viktigt. Känns bra att efter en fullspäckad arbetsdag få gå ut till duvorna och hämta nya krafter.

Till sist ett stort Grattis till Mästerskapet !!!!!

Vi ser framåt med tillförsikt

Under den gångna säsongen har 14 medlemmar deltagit mer eller mindre i klubb och distriktsflygningar. Det är en hygglig siffra, men det finns några medlemmar till som vi hoppas kommer med nästa säsong. Mest glädjande är juniorerna där Kasper Chlon tävlat under flera år. Samuel Jonsson och Alexander Vooijs har avverkat sina första tävlingar i år. Till nästa säsong hoppas vi att den fjärde junioren Jimmy Karlsson som tidigare flugit bra är tillbaka. För oss ”gamlingar” gäller det att ladda om och ta nya tag …. och se positivt på framtiden.

Text: Åke P