Repotage

Invald i Hall of Fame. 

 
Lördagen den 14 december 2013,kommer alltid förbli ett historiskt datum
inom västsvensk brevduvesport. I anledning av att ett enat årsmöte valde in
en medlem i VBF:s nyupprättade Hall of Fame.Den mest prestigefyllda och
högsta utmärkelse en medlem kan erhålla, inom västsvenk brevduvesport.
Att för all framtid bli ihågkommen,som en stor brevduveman och en eceptio-
nell god organisatör,samt för en enastående arbetsinsats för allt som har
med brevduvesport att göra,är väldigt få förunnat.
Men i Mölndals Brevduveklubb stod en man att finna inför denna utmärkelse.
Weine Anderson en eldsjäl av sällan skådat slag.Det är med stolthet och
en stor beundran jag har haft förmånen att under hans ledning fått vara med
och pyttelite bidragit till brevduvesporten i Göteborg.
 
Det är med en stor värme i hjärtat,att få bevista överlämnadet av denna ut-
märkelse idag på Lerbrännaregatan 3K på en underbar vårdag, i staden med stort M.
Vad Weine har utfört för vår sport under 1970talet,80talet,90talet och en bit
in på 2000talet innan han drabbades av den förbannade stroken, kan inte nog
värderas av oss andra medlemmar.Men vi vill visa vår tacksamhet till Weine
och en erkänsla, över vad han har betytt för oss andra som i hans anda för-
söker driva sporten i en riktning som han ständigt såg till att vi skulle ta sikte
på,billiga duvtransporter. Transporter och logstik var hans styrka,  ett föredöme
för oss andra som tagit över.
 
 9610  Sven Hägg
Här har vi Gamlestadens nya medlem Salam Ibrahim Karim, en sång och dansman som gett sig fan på, att han i år under flygsäsongen ska ha ett besök av Sven Hägg (han med kameran ni vet).
Låt oss få presentera en Ungersk gift småbarnförälder i stadsdelen Kortedala, Jozef Kordik medlem i Gamlestaden BK, som hela hösten och vintern på all ledig tid snickrat på sitt nya duvslag för att komma igång med sporten.
Jozef Kordik Gamlestadens BK
Ungerns svar på Ove Andersson.
Jozef försitter aldrig chansen att hålla käft.
En Glad Kent med segerplaketten.

Kent Eriksson ungduvemästare 2013

Nu har det hänt, igen. Det som många av oss som har brevduvor som hobby, tycker är så roligt och helt nödvändigt, för framtiden. Ett nytt namn dyker upp i prislistan. Det handlar om Kent Eriksson och mästerskapet för ungduvor i VBF.

Kent berättar.”Pappa hade duvor när jag växte upp och där väcktes intresset för brevduvor som funnits med sedan dess. Men tidigare boende har inte gett möjligheten att hålla brevduvor. Men för fem år sedan gjordes sommarstugan om till året runtboende och med detta gavs möjligheten till att starta med brevduvor”.

Sedan tre år är Kent medlem i Nya Älvsborgs BK. På Bohusklipporna i höjd med Carlstens Fästning har Kent och duvorna en fantastisk utsikt över havet. Slaget omfattar en avdelning för avelsduvorna och två avdelningar för flygduvorna. Till nästa säsong står också ett slag för ungduvorna klart. Detta ger möjligheten för Kent att flyga alla sina framgångrika ungduvor som änkeduvor säsongen 2014.

Att tänka på

Att starta upp med brevduvor är inte helt enkelt, då det är en svår hobby att ta sig an. Slagbygge, anskaffande av duvor, avel, träning, foder m . m. kräver en hel del kunskap och erfarenhet som tar många år att bli säker på. Det är ett jättekliv från att skaffa sina första duvor, till att avla och flyga ett helt flygprogram med allt som detta innebär. Det som är en självklarhet för en erfaren ”duvgubbe” är i mångt och mycket bara en massa tankar för den som står där med sina första duvor. Något att tänka på för oss som under många år har haft duvor som en del i vardagen. Att under de första åren på olika sätt stötta de som vill ta sina första stapplande steg in i brevduvesporten är helt nödvändigt. Kent pratar varmt om det stöd som han har fått och fortfarande får i första hand av Sven Hägg. ”Sven har verkligen varit en mentor för mig under de första åren och det har underlättat för mig att komma igång”.

 

Träning

Kent hade ett 50-tal ungduvor att jobba med under säsongen 2013. Avelssäsongen börjar i januari och Kent tar ungar under hela försommaren. När ungarna är tre månader gamla är det dags för korgträning. Detta innebär att det under säsongen kommer ”nya” ungar med i träningskorgarna. Före tävlingsstarten får alla ungar ett 15-tal träningar med början på cirka tre kilometer. Nästa uppgift blir sex kilometer som efterhand ökas till sex mil. Hela tiden handlar det om riktningsträning utmed kusten. Friflyg har ungarna mellan fem och sex på eftermiddagen.

Tävling

Kent flög hela ungdjursprogrammet. När det blir dags för tävlingsstart kom hälften av ungarna med på den första flygningen. Tävlingskorgen fylls sedan på med ungar efter ålder. Detta innebär att hälften av ungarna flög hela programmet och att alla ungar var med på någon tävling.

Höjdpunkten för Kent och oss andra som flyger med brevduvor är att vänta på duvorna och se tävlingsduvorna komma in för landning. Kent har inte behövt vänta länge på sina ungar som kommit tätt och haft en bra ingång.

Säsongen började med Torup den 3 augusti. 771 duvor fanns i korgarna och Kent fick en hygglig, om inte helt bra start, då det blev till en 81:a plats. Men efter detta skulle det bara bli bättre. Nästa helg den 10 augusti var ungduvorna åter i Torup. En 13:e plats bland 796 startande duvor var ett stort fall framåt. Halmstad stod på programmet den 17 augusti. 721 duvor fanns på plats för att ta upp kampen i luften. När krutröken lagt sig visade det sig att Kent för första, men säkert inte sista gången, har en vinnarduva på sitt slag. Åtta av de nio  första  i prislistan. landade denna helg på Röstången 208. Vi år nu inne i slutet av augusti. Vi skriver den 24:e och duvorna finns i Svalöv. Även denna helg visar Kent att det inte handlar om nybörjartur. Han tar en 6:e plats och har 11 bland de 16 första i prislistan i konkurrens med 608 duvor. Sakta men säkert närmar sig Kent den absoluta toppen som gör upp om mästerskapet. Den 31 augusti skall allt avgöras. Klockan 07.30 lämnar 576 duvor Laholm och kampen om mästerskapet är i gång. Efter drygt 17 mils flygning landar 99-13-2173 på inflyget hos Kent med en hastighet på 1 062 m/min och tar med detta en 2:a plats efter Ulf Jönsson. Detta räcker för att bli ungduvemästare med 26 poäng tillgodo på Stig Svensson som i sin tur har 45 poäng ner till trean Michael Leuchner. Prispallen blev en bra blandning med en nybörjare, en veteran och en som är på väg upp. Bättre kan det väl inte bli. Till sist är det värt att notera att Kent inte någon gång under säsongen var på första platsen i mästerskapet förrän 2173 landade klockan femton minuter över tio. En prestation som gav 994 influgna poäng och mästerskapet var i hamn. Ett mästerskap innebär naturligtvis också några duvor med riktigt bra resultat. Så även för Kent som har 1:a och 3:e bästa ungduva med 99-13-2173 och 99-13-2146.

En man att se upp med

När man samtalar med Kent uppfattar man en ödmjukhet i svårigheten att flyga framgångsrikt med brevduvor. Även om säsongen med ungduvorna har gett stora framgångar återstår mycket att lära . Här är det väl så att ett människoliv är allt för kort för att lära allt om brevduvor. Men det är väl också detta som är tjusningen med brevduvesporten, att aldrig bli fullärd. Men Kent är på god väg och bättre lär det bli när han i Maj kan ägna sig åt sina duvor på heltid.

Vi säger ett STORT GRATTIS till Kent och önskar lycka till med en riktigt fin kull 1-åringar som säkert kommer att visa sig i prislistorna !!!

Text: Åke P

 

 

 

Nybyggt och fint, duvorna gillar det.
De è klart, med den utsikten finner även duvgubben själv inre frid, duvorna var på topp.

                                          Mölndals klubbens Utställning 2014

 

Med facit i hand så blev det bättre än förr, så ordspråket ” det var bättre förr” stämde inte riktigt denna gången, men vad var det då det gällde?, för alla dom som var där vet att det gällde Mölndalsklubbens   årliga Duvutställning som i år var på den gamla skolan Grevedämmet  ovanför Mölndals kråka.

Många duvor blev anmälda till årets omgång, 286st, som alla blev bedömda av vår Domarkår, även en av årets nyexaminerade domare Michael Leuschner  fick använda sina kunskaper och stärkte upp domarkolegorna i detta fina bedömningsarbete.

När dörren öppnades på morgonen anlände de som skulle döma och en del duvgubbar med sina duvor, till dagens begivenhet, domarna gjorde sitt och en del besökare började titta in, sen kom det folk hela dagen, en del stannade kvar en stund, kanske tog en fika i det för dagen iordning gjorda cafét  i gamla matsalen, och en del blev kvar hela dagen, mycket duvprat blev det och en å annan körv.

Efter prisutdelningen för dom segrande duvorna och dess ägare, Hans Pettersson var en av de gubbar med flest priser, så även där blev det topp placering, han och övriga pristagare valde många fina priser på det fyllda prisbordet,

Efter en kopp eller två började det bli dags för auktionen på en del skänkta duvor, kanske har gubbarna handlat på sig ”kanoner” på andra ställen för auktionspriserna blev inte så där våldsamt höga, trotts flera duvor från det bästa, men men sålda blev dom och klubben fick lite hjälp med kostnaderna.

När dagen var över var det dags för gubbarna att hämta sina duvor, och kan ni tänka er så blev det en duva över som det brukar bli, men även denna gång fann den sin ägare vid ett senare tillfälle, sen visste de flesta av de klubbmedlemmar som var kvar vad som skulle göras och det mödosamma arbetet med att packa ner påbörjades, allt gick till slut bra och dagen var slut, när syns vi nästa gång frågade någon, en riktig duvgubbe det.

Nytt för i år var att Mölndalsklubben och våran fältreporter  Sven Hägg fotograferade alla första pristagare inom varje grupp för att kunna ge alla en go eftersmak senare på VBF Hemsida i ett repotage, Rolf Olming (även han ny domare i år) har sammanställt ett omdöme om dessa pristagare (duvorna alltså) som också finns med till bilderna (ungefär som en dövtolk, för att förstärka bilden).

                                                                                                            

 

Stig Svensson

Champion i VBF

Vi skriver söndagen den 4 augusti. Klockan 06.30 har 321 duvor lämnat Kiel för sin färd mot västsverige. Det är årets sista tävlig i Championatet i VBF för gamla duvor och det är nu som Mästerskapet skall avgöras. Under sommaren har Stig Svensson skaffat sig ett utmärkt läge inför den avslutande flygningen. Utsikterna för att vinna Mästerskapet är goda, men det skall också göras. De sista och avgörande poängen skall flygas i hamn. Under veckan kan Stig se en antydan till att den goda formen under året är på väg att vika bort. Eller är det bara en synvilla? Alla goda duvor på slaget har kallats in för tjänstgöring denna lördag för att ta upp kampen i luften.

På Dalavägen 57 är allt som vanligt denna lördag, om än lite mer spänt. Slaget är nystädat och i ordning för duvornas hemkomst, papper och räknedosa på plats, fikan avklarad och blicken riktad mot söder. Klockan 11.29 kommer två duvor inflygande i god fart och från rätt håll. Några sekunder senare är duvorna registrerade. Först är 99-12-2097 och med sina 1 298 m/min förstår Stig att det är ett resultat som kan räcka långt. I resultatlistan kan man se att det räckte till en 6:e och 7:e plats för de båda duvorna. Man kan anta att det fanns en blandning av lättnad och glädje hos Stig när han satte sig ner för att vänta på de övriga duvorna, som mästare i VBF för andra året i rad och tredje sedan 2009.

Läser du vidare så möter du en mästares tankar och idéer och hur han arbetar med sina duvor för att flyga i topp. Håll till godo!

 

Allt har en början

Stig berättar: ” Det har faktiskt flugits med brevduvor härifrån under ca 70 år. Intresset fick jag av min far, Verner Svensson som redan i slutet av 40-talet var aktiv i BF Eken. Han hjälpte mig med det första duvslaget som var ett litet slag placerat på fyra stolpar. Med hjälp av en stege kunde jag sköta duvorna. I början av 60-talet började jag att tävla som junior i min fars namn. Efter ett kort uppehåll var det dags att starta om. 1976 byggdes det slag som det tävlas från idag, om än tillbyggt och ombyggt vid flera tillfällen”.

Duvmaterial och avel

I avelsslaget finns tio par. Under åren har införskaffats duvor från olika slag. Stig är inte den som stirrar sig blind på stamtavlan, utan vid urvalet går han mycket på känsla. Röderduvor från Omed Hamlan bildar stommen. Från MC Hansen i Danmark har hämtats Jansen- och Flor Engelsduvor. Ove Andersson och Daniel Englund har också bidraget med avelsmaterial liksom Stig Andersson med Ejerkampduvor.  HVR- blod från Trajan Zunowski/Sixten Jonasson och duvor med Etienne DeVos/Sablon-bakgrund finns också i avelsarbetet. Tills nu har Röderduvorna och De Vos varit mest framgångsrika.

Stig berättar: ”Jag jobbar efter vissa principer. Ex. att para långdistansduvor för sig och kort/medel för sig. En stor duva med en mindre och ett ljust öga mot ett mörkt. Ger ett par bra flygduvor så får de vara ihop. Annars blir det en del omparningar inför avelssäsongen. Tar också några ungar efter de bästa flygduvorna. I gallringen går jag mycket efter flygresultaten, men också efter byggnaden då jag vill ha en viss sorts duvor att jobba med. Försöker också att få till en bra åldersstruktur.

 

 

Slagmiljö

Slaget som Stig flyger ifrån har ett antal år på nacken, men har både byggts till och byggts om. I dag består slaget av en änkeavdelning med 24 boxar, en avdelning för änkehonorna, en för avelsduvorna och en ungdjursavdelning. Framför avdelningarna finns en fodergång som ger utmärkta möjligheter till att studera duvorna. Ett riktigt funktionellt slag.

Att så många vinnarduvor landat på detta slag och så många mästerskap hamnat på Dalavägen 57 ger slagmiljön högsta betyg. Ett bevis på slagmiljön är att det inte går att känna lukten av duvor när man kommer in i slaget.                                                                             Ett bra riktmärke för alla som fundera på sin slagmiljö. Slaget upplevs som både ljust, välventilerat och med gott om utrymme. Rengöring blir det två gånger per dag med lite granulat på golvet. Till slagmiljön hör också att duvorna badas med badsalt/ättika i badvattnet varje vecka. Under fällningsperioden blir det två bad i veckan.

Flygsystem

Fram till 2007 flögs duvorna på det naturliga systemet. Men inför 2008 övertygades Stig av Kent Rynmark att starta upp med änkesystemet. Även om resultaten varit hyggliga på det naturliga systemet, så blev bytet till att flyga det totala änkesystemet, ett lyft med imponerande resultat som följd.

Stig parar duvorna den första veckan i mars. Både flygduvor och avelsduvor. Flygduvorna matar upp en unge. När andra kullens ägg är cirka 10-12 dagar flyttas honorna till sin avdelning. När hanarna lämnar äggen kan man säga att änkesystemet startar.

Stig berättar vidare:” Rotationssystemet gäller, innebärande att efter utsläpp, träning och tävling går de in i samma avdelning. Den dagliga rutinen på slaget ser ut så här: Dagen börjar  vid åttatiden med att honorna får ta luften i besittning under en halv timma. Rengörning och flytt av hanarna till honavdelningen. Efter rengöring hos hanarna kallas honorna in i hanavdelningen. Honorna får mat i boxarna, medan hanarna är ute en timma. När honorna har ätit så blir det flytt tillbaka till honavdelningen där de har tillgång till mindre boxar med möjlighet att stänga för honorna. Därefter kallas hanarna in och utfodras även de i boxarna. Samma procedur upprepas under eftermiddagen.

Före midsommar går honorna lösa i honslaget med ett nät över golvet för att inte para sig. Efter midsommar eller när jag märker att honorna vill para sig är det boxarna som gäller”. Under flygsäsongen är Stig ca fyra timmar på slaget varje dag. Under övriga året halva tiden.

Träning

Duvorna är inne från början av september, till början av april. Efter en tids friflyg utan att flagga, lite beroende på vädret, startas korgträningen. Den gångna säsongen blev det åtta gånger före tävlingsstart på en till två mil. Innan duvorna ”änkats” så är både hanar och honor med samtidigt. När duvorna satts i ”änke” tränas hanar och honor var för sig och ser inte varandra vid hemkomsten. Sista träningen före tävlingsstarten släpps hanar och honor tillsammans och får vara ihop en stund efter hemkomsten.

När vi kommit in i flygsäsongen är det onsdag som gäller som träningsdag. Framförallt för att honorna skall få röra på sig. Alla duvor tränas. Varannan gång släpps honorna först och hanarna därefter. Nästa gång, tvärtom. När Stig kommer hem säras duvorna. Inga boxar är öppna.

Motivation

Stig fortsätter:” I början av säsongen är det de dagliga rutinerna och träningen som gäller. På de inledande tävlingarna är hanen och honan tillsammans före, innan de korgas. När jag märker att flyglusten och viljan tryter så släpper jag ut duvorna gemensamt  på insättningsdagen, under en halvtimma. Duvorna kallas in till öppna boxar där de får vara ihop en kort stund innan de säras. När det blir dags för insättning visas de inte för varandra. Tävlingens hårdhet avgör hur länge duvorna får vara tillsammans efter hemkomsten. Senast till kvällen skiljs de åt. Duvor som inte har någon skada, eller har kommit hem sent är med alla tävlingshelger utom Hannover och Hamburg. Dit kommer bara de duvor som är tillräckligt förberedda och som jag tror klarar uppgiften på ett bra sätt. Dessa vilar helgen före”.

Foder och tillskott

Stig använder foder anpassat till årstiderna innebärande flygfoder, avel, ungar och ”fällefoder” med lite tillskott av raps varje dag. Ingen medicinering i förebyggande syfte. Bra foder, träning och vila räcker långt menar Stig.

Däremot blir det olika former av tillskott. Naturligtvis picksten och grit. Varje onsdag bjuds duvorna på rivna morötter, kompletterat med ett salladshuvud en gång i veckan. Linfröolja blir det på fodret och vinäger i dricksvattnet hela året, för fjäder, mage och för att hålla adeno borta. Bromhexine ges i dricksvattnet dagen före insättning för att rensa luftvägarna. Vid hemkomsten får duvorna elektrolyt i kokt vatten. Äggfoder ges på fodret hela året. Kan låta mycket… men varför ändra när duvorna flyger bra.

Ungduvorna

Varje år tar Stig fram 40-talet ungar som tränas och tävlas från ungduveslaget. Ungarna är ute två gånger per dag och skolas noga med att vara i luften eller inne i slaget. Inget ”hängande” på taket. Före tävlingssäsongen får ungarna lära sig att dricka genom att de placeras i ett par transportkorgar i källaren. Alla ungar flyger hela ungdjursprogrammet och  inför säsongen blev det till åtta träningar på 1-2 mil.

Råd till nybörjare

Skaffa duvor från någon som flugit bra under flera år. Gärna i din närhet. Stirra dig inte blind på stamtavlorna. Fina stamtavlor är inte alltid garanti för bra duvor. Ha tålamod och låt duvorna etablera sig. Var lyhörd och lyssna på medlemmar med stor erfarenhet. Om möjligt, skaffa en mentor som kan stötta dig med tips och idéer…. och kanske några goda duvor.

 

 

 

Resultat

Sedan Stig bytte till ”änkesystemet” har de sex senaste åren gett honom följande placeringar i kampen om Championatet: 2008, 3:a, 2009, 1:a , 2010, 5:a, 2011, 2:a, 2012, 1:a och 2013, 1:a. Till detta kommer ett antal andra bra placeringar. I år har det också blivit till en 2:a plats i såväl långdistans, kortdistans som i mästerskapet med ungduvor. Till detta skall läggas bästa 1:årige hane och 3:e ESS-duva: 99-12-2085 med MC Hansen (Jansen) avstamning. 99-12-2106 som kommer från Benny Lyckevalls Bramduvor och Röderduvor från Omed Hamlan.

Stig är också mycket framgångsrik på utställningarna och visar på att det går att flyga framgångsrikt med duvor som också tar pris på utställning. Ett exempel är 96-09-229 som blev ”bästa hona” på förbundsutställningen i Skövde men också har många framskjutna placeringar. En annan duktig duva på slaget är 99-11-295 som blev bästa 1:årige hane i VBF 2012

Till detta skall läggas några speciella händelser. 96-07-136 distriktets bästa 1:åriga hona 2008 deltog i Hannoverflygningen 2011: Hamnade i Polen och blev framlyst men Stig lyckades inte att få ”grepp om” duvan. I augusti i år sitter Stig och fikar och då…..landar 136 och flyger direkt till sin ”gamla” box.

96-07-141 med rötter i ”den gamla stammen från skärgården” skickades till Östersund 2011. Hamnade hos en äldre dam som ringde och sa att duvan var där. Fortsatte med dagliga rapporter och en dag ringde hon och trodde att katten tagit duvan då den var borta. Dagen efter på eftermiddagen, tio dagar efter släppet var den tillbaka på slaget.

Till sist

Att skriva artiklar om framgångrika slag ger också en bra inblick i hur framgång skapas. Klart är att mästerskap kan vinnas på olika sätt både vad gäller slagmiljö, avelsfilosofi, träningsmetoder, antalet duvor och själva tävlandet med duvorna. Gemensamt för alla framgångsrika slag är målmedvetenheten, strukturen och noggrannheten i det vardagliga arbetet och inte minst, att vara beredd att göra jobbet alla dagar året runt. Man kommer inte ”sovande” till framgångar i någon sport. Allra minst inom brevduvesporten.

Du har nu läst om Stigs tankar och idéer och arbetet med att skapa ett vinnande slag. Mycket arbete skall göras och många tankar skall tänkas och beslut skall fattas, på vägen fram till mästerskapet.

Ett stort Grattis, Stig till en fantastisk säsong och en god fortsättning 2014. Stig blir mannen att slå även kommande säsong och säkert finns det medlemmar med sådana tankar nu, i höstmörkret. Svaret på hur det blir med detta får vi i augusti nästa år.

Text: Åke P

Foto: Ulf J