Sträcksegrarna

Ystad 1 och 2  29/6  Stig Svensson och Dimitrios Vrachas

                    

                      HURRA VI VANN. 

    Ibland kan brevduvesporten vara törnbeströdd ,känslan att vi dör sotdöden! Attacker från flera håll,både uppifrån och från sidorna. Men så finns den inre kärnan (drängarna) i organisationen som sluter sig samman,höjer blicken över horisonten, lugnt och sansat tager beslut som är till agn för både våra duvor och en del helt oförstående medlemmar. Denna helg var vi många som ställdes på hårda prov. Flygning under lördagen 29/6 var inte att tänka på, riktigt skitväder för brevduvetävlingar,utan söndagen såg det ut att finnas en liten chans till släpp . Försök att få upp era duvor så tidigt som möjligt lät det från tjänstgörande meteorolog  på SMHI,för på eftermiddagen kan de dyka upp skurar igen,en del rätt så kraftiga. Väderläget runt Ystad söndag morgon, ett stort regnområde slickar kusten bort mot Bornholm och drar väldigt sakta öster ut. Västkusten 16grader varmt 4sek/met byig vind sikt 50 km. Duvorna på Ystad kom i luften 0600 respektive 0700, duvorna lämna stabilt, men oron var stor när mobiltelefonerna fick sina SMS att tävlingarna var igång. Fem timmar senare när flyghas-   hastigheten börja närma sig 1000met/min, börja dom flesta att ta lite småpromenader runt slagen. Ty ute på Vinga rådde en ren nordlig vind på 6 meter och en temperatur på 13 grader. Nidingen kl 0900 blåste en nordlig vind på 1-2 sekundmeter. På Ystad 1 förmådde  dom 30 första duvorna nå en medelhastighet på 1000met/min 6 mil per timma. Av 325 duvorna hamna 223 duvor inom tävlingstid alltså  2/3delar. På Ystad 2 blev det lite tuffare för duvorna, här hamna segerhastigheten på sega 924met/min . Endast 18 duvor kom över 900met/min . Hemkomsten i tävlingstid blev samma på båda flyg ningarna 2/3 inom 333met/min. I analysens fotspår, kan nämnas att i höjd med Fjärås mötte våran chaufför den berömda sommar skuren, som kan ha bromsat upp dom inkommande småflockarna, Man kan analysera här ifrån och till h-e,men några analytiker blir vi aldrig,nån av oss. Kom det ihåg.  

    Vad finns då att säga om dom två förbundsvinnarna på Ystad 1 och 2  Stig Svensson och Dimitrios Vrachas? En är pensionär den andre kaffeägare i fiskhamnen båda medlemmar i klubb 96 Nya Älvsborgs Bk i Sisjöns idustriområde. Är det meningen att man ska glädjas åt andras  resultat? Det är något man tvingas till, fastän det gör ju så fruktansvärt ont, man får bryta ihop komma igen man får lite lindring om nätterna om man tänker att denna vecka var deras duvor lite bättre i ordning än mina, eller det kan väl inte vara så att dom har en högre lägsta nivå på sitt material i slaget än vad jag har? Nu börjar det bli riktigt otäckt! Som nu på Ystad 29/6, här står två medlemmar i Nya Älvsborg som förbundsvinnare, nämligen han som tyckte att nu var ordningen återställd igen! Den ständigt livsfarlige Stig S. Och på Ystad 2 denne Dimitrios Vrachas som vecka efter vecka kommer med duvor som är i sådan ordning att man får beställa tid hos en terapeuter. En man som har järnkoll på sina duvor,dom kommer till han i sömnen ! Det är inte lätt att vara medlem i en sådan klubb man får alldeles för få förstapris, men redaktionen får lyfta på hatten och gratulera. Veckans vinnare för Stig var på fadernet en dansk tillflygare han skrev på, där det då framkom att i den låg det ren Hyusken och på mödernet står att finna Willeqet från Gösta Johansson Jonsered, När jag frågar Dimitrios vad det är för duvor som håller redaktören vaken om nätterna skrattar greken till och säger att det från dom gamla gubbarna i Norra Berget i Majorna jag har inte köpt en duva på 15år!. 

     9610  Sven Hägg   

Kiel 14/6  Kjell Höckert.

 

Här får ni ett vykort från det sommarfagra Varberg.

 
  The Old man,still going strong !
Ett fenomen inom Svensk Brevduvesport,i flera avseende. 
Den 79årige Kjell Höckert stod med duvan 05-11-440 som segrare på årets första
Kielflygning i år. Släppta 11oo, stämplad i Varberg 6 1/2 timma senare, på en vinnande
hastighet av 886met/min. En stenhård flygning,med många grusade förhoppningar.
Som 35 åring sökte han medlemskap i Varbergs Brevduveklubb 1970.Där det då var en medlemskard på 10-12 man, minns Kjell.Med Mr Åke Hakenstam som der "Gruppfurher". Kjell startar upp säsongen 2014 med 36 änkehanar, han och kompanjonen Jan Hall,en.drar upp ett 50tal ungar, och gallrar i dessa stenhårt i 3 omångar.
Av 870 duvor som släpptes på "De Schweden Kai" fick Kjell dom 3 första i prislistan,
redaktionen lyfter på hatten och gratulerar, ett superflott resultat, ett stabilt styrkebesked bland dom stora pojkarna,om vad som komma skall i juli månad 2014.
Åter igen var det "dom i Västra" som tog plats på hela prispallen,vi andra hade inte där å göra. Sånt är retfullt sånt!
Som tidigare är känt  arbetar Halle,n och Höckert med dom i Sverige välkända Bolleduvorna sedan tidigt 90tal,så var det även denna gång,alltså en ren Bolleduva 05-11-440. Deras bestånd av duvor är enligt Kjell 80% George Bolle och 20% Gaby Vandenabeele.Detta bådar gott för framtiden, då Kjell och Jan har mångårig kontakt med "big boys in denmark" när det gäller att förstärka befintligt material.
Kielflygningen 14/6 blev i hårdaste laget,med facit i hand på söndag förmidag skulle vi avaktat tills på söndagen då vinden mojnat betydligt.De utlovade 4-5 sek/met nordlig vind, blev 10-14met
i byarna under lördageftermidag.Men med sol,vita moln,inget regn,vem vill inte ha en tävling från söder,med dessa förutsättningar? Men denna gång sket det sig för en del. Av ca: 50 deltagare fick 41 st en duva inom 333 meter. Så egentligen är det väl så som vid all brevduvetävlan för några av oss,man får bryta ihop,resa sig och försöka tävla vidare mot andra segrar,men det är fan inte lätt när t.o.m. flygledaren väntar på 7st under midsommarhelgen från Kiel.
 
 9610     Sven Hägg
 
 Ps 1  Jag säger som Lasse Börjeson, Jag reser mig igen, ja jag reser mig igen !
 
 Ps 2  Är det någon som vet, om tapperna är vägen till framgång? 
 
Trelleborg 1  7/6  Ulf Jönson
 
Denna helgen var det "kändisarnas helg" som stog som segrare, nämligen våran
egen Webbmaster för vår Hemsida Ulf Jönson,samt vår välkände foderhandlare
Anwar Dilawer. Det är bara att lyfta på hatten, och gratulera. Ett verkligt stort grattis.
För dom behöver alll uppmuntran i världen.
Nu när förra veckan var lite svår för duvorna, var det denna vecka, precis tvärtom
enligt våra konvonjörer,inte ett varv en gång, inte ett halvslag i flockarna på ca 600 duvor.
Flocken stack direkt efter 15-20sek var dom försvunna, och dom kom inte tillbaka.
Utmed 30 mila sträckan rådde en svag västlig vind som vred över till nordväst längre upp.
Förutsättningarna såg väldigt bra ut.Och det blev en verklig kanonflygning.Kolla ni hastigheten, samt spridningen i förbundet,ni som känner till gubbarnas slagplaceringar.Ett riktigt race.
Detta gällde lyckligsvis både Trelleborg 1 och 2. Detta Härliga Trelleborg 30 mil.
Om jag inte längre fick lov att bo i Göteborg, skulle jag bosätta mig i detta härliga
Trelleborg.Jag menar bara, vandra i kring i en sådan stad där  storheter som ,
bröderna Appelgren, Sven Jönson, Carl Jönson, Rolf Olson Edwin Andersson.Gunnar Hansson levt och verkat i Svensk Brevduvesport. ( En del lever fortfarande men då på stora minnen ) Giganter som vi aldrig kommer att vara i närheten av. Vilket mekka det en gång var, detta Trelleborg!
 
Vid mitt besök hos Ulf Jönsson i södra Fjärås var frågan hur kunde detta hända?
Men jag fick ett svar som satt som en smäck! Klubbmästaren i Mölndals Bk 2013 har med all önskvärd tydlighet,låtit meddela att hotbilden för klubbmedlemmarna inte avtagit  utan tvärtom tilltagit rörande ett mästerskap i Mölndal 2014. När jag ställer frågan hur i herrans namn du kan ta munnen så full, Men kom in i mitt slag och se vilka djur jag har.Tror du uppriktigt som dommarkollega att dom har nått att sätta emot med? Se dig omkring.Där satt 16 änkehannar, med tillhörande 16 honor i en voljär i sommar-
kvällens solljus. Vem tror du rör dom ? Som reporter får man vara med om mycke!
För i detta duvslag är kortdistansen som en röd tråd  10-40 MIL.
När vi till kaffet lungnat ner oss,frågade jag Ulf om segerduvan,då kröp det fram att det var efter Stig Anderson i Mölndal, Stig Anderssons importer från Eijerkamp. m.f.l Men här nöjs det inte med detta,utan en väl etablerad kontakt med 51 årige Marco Braspenning från Wieringerwerf i Holland är tagen så här fanns mycke sprinterduvor att
beskåda.Antingen kommer han att slå världsrekord,eller så får man besöka honom på nåt vårdhem. Roligt hade vi dom timmar vi snacka duvor, han är  en riktigt friskus våran Webbmaster. Inget verkar omöjligt för denne man.
 
Ps Han var spänd inför Kiel nu på Lördag.
 
9610 Sven Hägg.

 Trelleborg 2  7/6 Anwar Delaware.

 

Segrare på Trelleborg 2 blev som sagt vad Anwar Delavars duva VBF-13-1196 snygga 1246met/min en ynka meter före Gösta Johanson, men det bjuder han säkert på.Dom flesta i Duvsvergige vet vem Dilawar är, men hur många känner honom egentligen? Så innan jag i vanlig ordning börjar och traggla, om vad segerduvan ligger under o.d.y. Kanske det är läge att för en gångs skull efter bästa förmåga skriva vem han egentligen är. Sagt och gjort, jag stämmer träff med Anwar måndag kväll ( det var ju bara Burmabacken ner). Vi fick en hel del att prata om. En kurd som inte ville dö vid 16 års ålder! En FN flykting, en politisk flykting.Här har vi honom. På 80-talet i kriget mellan Irak-Iran. Sveriges statsminister var fredsmäklare. En 16 åring drar upp i dom kurdiska bergen ansluter sig till gerillan mot Saddam Hussein, lever ett skitliv. Efter två år överlämmnar dom sig till den Iransk militär som krigsfångar.Via sovjetunionen kommer dom till turkiet. År 1988 hamnar han som 20 åring i Sverige som en av FN:s kvotflyktingar. Tänk dig Sven att det kriget tog över enligt internationella beräkningar 4 milijoner mäniskor . Men jag som är uppväxt i det svenska folkhemmet på Wieselgrensgatan och gått i Rambergsskolan blir helt matt, när han kör igång om livet i bergen med Kalasjnikovar och massa annan skit, som 16-17åring.  Men för helvete Anwar vad ska du sätta in på Kiel nu på lördag,värjer jag mig med. Han börjar 1994 med lite praktduvor,på det av komunen nyöppnade Lärjeholmsområdet,där vi då hade pampar som Ronny, Stefan,Vasil, som bestämde farten om tomter,el och vatten. Två år senare inser han att i Göteborg har det funnits brevduvor med tillhörande organisation i över 90år. Han söker medlemmskap i Gamlestadens Brevduveklubb där han skördar sina segrar än idag.  År 1998 för han sitt första pris på ungarna.Det glömmer han sldrig. Han var rätt mallig nu också över vinsten i helgen. Han flyger med 22 änkehannar, med tillhörande honor, samt ett fåtal "pinnhäner" drar upp ett 60tal ungar. Ute på hans balkong sitter vi och pratar om vilka duvor han jobbar vidare med ,och vilka han helt mönstrat ut för alla passar ju inte för alla. Än en gång,framstår det att att gott blod förnekar sig aldrig, eller vad sägs om följande information, vad denna lilla hona ligger under för duvor?  Modern "379" var som ettårig bästa hona i det dåvarande distriktet 2005,och mormorden var helsyster till Per Håkansons  ARVIKAEXPRESSEN ett rent Van Loon blod från Van Loon himself. Denna hona var i sin tur i par med enVan Der Flaes hane Belge-96-6248994. Från Gamlestads import med Lasse Börjeson och Per Håkanson i bakgrunden. Och på fadersidan är det då rakt inte sämre, här dyker Lennart Lindgrens "rösskiga" Van Den Wege och Lennart Staiffert i Halmstad upp, personer som Anwar säger att han fick mycke god kontakt med. Och här har Anwar förstått, att här fick han ungar ur dom rätta rederna, när han tog sina första stapplande steg i för honon okänd Svensk Brevduvesport .

   Ps  Jag säger som Olof Palme " ALLA MÄNISKORS LIKA VÄRDE".  

 

   9610 Sven Hägg. 
Landskrona 1  31/5 Håkan Arkhult
 
Det är för en Webbredaktör svårt när man får höra en God historia att inte del ge läsarna en sådan, speciellt när det gäller brevduvesport och brevduvemän. Men här vill jag ge er läsare en verkligen God historia. Men först lite faktadokumentation inför mörka vinterkvällar, hur var det nu egentligen på vårat första Landskrona 2013. Håll till godo även om vykortet denna gång fick lov att ta lite extra plats
Landskrona 1 en ny station för oss flesta,som började i moll men som slutade lite grann i dur ändå. Uppe på höjden vid Q8 tappen i Glumslöv,nån kilometer norr om Landskrona,kommer Dan Sten natten till den 31/5 klockan 03oo, med 1512 duvor.
Där i gryningen kunde han konstatera att i Skåne är det lite närmre till himmelen,där låg Ven soldiset i väster. Och en utsikt över landskapet så vackert att det riktigt gjorde ont. Skåne är fint.
Klockan 06.45 gick 771duvor i luften, här fick Dan Sten bevittna hur svårt duvorna hade för att ta bäring mot hemmet,svårt att lämmna platsen. Efter ca: 30 minuter sågs dom sista småflockarna dra norr över. Ingen grann syn för en konvonjör,speciellt inte för våran,denne extreme ansvarskännande mannen. Kontakt togs med tävlingsledningen om den uppkomna sitiuationen, Efter samråd med tävlingsledningen beslutades att avakta 3-4 timmar.För att Landskrona 2.flyttades 10 mil norr upp till Getinge, i hopp om att duvorna skulle lämmna lite lättare. Men tyvärr upprepade sig svårigheterna sig för duvorna, När Landskrona 2 skulle lämmna Getinge. Så denna Lördagen var inte vädergudarna med oss,utmed hallandskusten. Men utan några större våldsamma tapp, kom dom flesta undan i rena förskräckelsen.Några gubbar ligger ute med ett fåtal duvor,men merparten av dom 60 gubbarna fick nog "limmat".
Som synes lite över 1100met/min kom dom första duvorna upp i. Vid en titt på utfallet kom det duvor från alla håll, en total spridning både norr, söder ,öster och till och t.o.m väster ifrån, kanske gick dom runt det kännbara ovädret som kom norrifrån.En del fick blöta duvor över taurisplattan.  
Som syverän segrare stod Göteborgs Västra Bk:s medlem Håkan Arkhult väster om Kungälv uti Harestad. Vi gratulerar Håkan till en storslagen insats, åtskiliga meter före dom som kom efter. På fina 1131met/min nöp han segern framför näsan på Amir Keran som kom 2:a 5meter efter,men det hemskaste var ju, han slog redaktören, som trodde att denna vecka blir det inget i körjournalen. Så det var bara att ställa kosan nordväst. Och verka glad. Håkan flyger med 13st änkepar, samt en naturligt parad hona,här har vi den lille mannen,som håller på att bygga upp något nytt,eftersom år 2011 hade han besök av Herr Mård som packa ihop samtliga änkeduvor i i två reden. Men 2 dagar se-
nare gjorde Håkan upp med Herr Mård. Håkan menar på att det tar sin tid att bygga upp ett stabilt änkeslag där man har järnkoll på vilka duvor det är nån mening med att lägga ner arbete på.Så arbetet är startat. Så på frågan vad det var för duva som slog Sven Hägg,tittar Håkan upp och säger,men slå dej gör ju dom flesta nu förtiden.Men jag ska visa dig nått som du behöver framöver, efter Västras gåva från Holland. Vi talar här om en 2 årig hane som har sitt ursprung ur följande utlovade Goda historia.  
För en 5-6år sedan ansöker en viss Lasse Dahlström om medlemskap i Göteborgs Västra Bk,och tänker fortsätta med sporten i Sverige efter ha tävlat med duvor 16 år i staden Zwijndrecht i södra Holland 2 mil söder om Rotterdam,väl hemkommen med sin holländska fru som lämmnat pappa, tre bröder, flera farbröder samt övrig släkt som flygit med brevduvor dom senaste 100 åren.Så slår dom sig ner på den underbara ön
Hisingen uti byn Björlanda,och bygger duvslag. Efter något år gör Lasse Dahlsröm en timid förfrågan hos sin svärfar om det fanns möjlighet att till Lasses nya klubb i Sverige komma över lite duvor från Staden Zwijndrecht med en befolkning på 45445 invånare.
Så hans svärfar Henk Kreuknit vänder sig hösten 2011 till 10 medlemmar kluben Steeds Sneller, som ställer samma krav vid leverans av 20 senungar till Svergie,som islänningar gör när islandshästar lämnar Island, har dom lämnat Island får dom, och deras avkomma aldrig återkomma.Det var ett krav som Lasse lova att följa.
Så i november ombesörjer svärfar Henk Kreuknit att 10 topslag  i klubben Steeds Sneller förärar medlemmarna i Göteborgs Västra BK 20 ungar av det absoluta bästa som kan uppbringas Zwijndrechet.Bland dessa 10 holländska medlemmar kommer 2 medlemmar att vara representerade på Landskrona 2 genom 05-11-167 ty hans fader
NL-11-178757 kommer från Co Sterrenburg Zwijndrecht kort och medeldistans flygare som år efter år presterat toppresultat i klubben ( Steeds Sneller) och distrikt.Vinnare av det totala stora klubbmästerskap 2010, 2:a 2011. Modern NL-11-1788541 kommer från ett yngre ess  Arno Wagenmakers i samma klubb.Så Håkan har ytterligare några ungar efter detta vassa avelspar. Så medge att detta var en bra historia.  
 
9610 Sven Hägg.
 
PS  Ursäkta eventuella stavfel,för även i skolan hade jag problem med Precens Particip, och böjning av adjektiven.
Getinge 31/5  Michael Leuchner
 
Det är något med dessa plåtslagare i förbundet,är det inte den ene så är
det den andre! På Getinge.
Denna vecka var Balltorps Byggnadsplåtslageris Mikael Leuschner Mölndals Bk
som stod som segrare från Getinge. Snyggt jobbat Mikael. Det är alltid lika trevligt
att åka till Mölndal, och känna in atmosfären i den s.k. Höölaa. Vid detta besök fick
jag liksom agera psykoterapeft till hans grannar,som blev slagna med sju sekunder!
Men efter en stund löpte diskusionerna ånyo i gemytets tecken,men det tog ett tag.
Tills dom får sig en ny kalldusch nu på lördag från Trelleborg.
Mikael är en som satsar hårt på både duvor och tllhörande arbete,han vill upp ibland
dom stora pojkarna i förbundet. Flyger med 43 hanar 27 änkehonor,därav då 16 "pinehäner".
Jag frågar Mikael vad är S 07-13-170 för duva? Jag har ju haft förmånen sedan 2009
när jag börja med sporten,att ha min närmaste granne här i Höölaa Staffan Bäckman
som så s.k. Mentor i alla duvfrågor. Vi har ett avelspar ihop från G-S Verkerk seger -
duvan denna vecka ligger under detta avelspar.
Du måste skriva att Staffan har varit och är ett stort stöd för mig i denna "mariga"sport.
Ok lova jag, han är ju ute och flyger i varenda internationell duvtävling runt om i världen.
Men så har han ju också förbundet längsta "duvnäsa", snacka om att vara utåtriktad.
Ni är 21 man som flyger varje vecka i Mölndals Bk,hur är det? Jo säger Mikael vi jobbar
på för att ha styrning på grejerna med lite "deutsche kommenderung". Men det är ju
klart, att det blir ju lite "tjöt".Så jag har funderat på att hänga hela taket i klubbhuset
fullt med ljudbafflar,så man hör vad man tänker! Men sköj har vi, med alla fördelar och
nackdelar. Allt tar sin tid.
 
Ps Det verkade på grannarna som att jag blir tvungen att göra återbesök till "dälingarna i Höölaa."
 
9610 Sven Hägg.

Laholm 1  25/5  Lasse Börjesson

 
De första jag frågar Lasse Bee när jag stannat bilen på Slätthultsvägen i Stenkullen var
Vad kommer det sig, inte en gång, utan flera gånger,så får du en duva helt ensam,sen
är det helt stopp. Var har du bredden? När kom din andra duva? Jag förstod rätt snabbt att interjuven kunde  startat bättre,för han fråga om jag ville ha kaffe. Ja tack, hos oss andra regna det ner duvor i lördags! Nu var det inte långt kvar tills att rullgardinen gick rätt ner. Jag får å förbundets vägnar gratulera till ett  första pris på 15 mil, försökte jag få fram med en glimt i ögat. Ska du ha en bulle till kaffet? Ja tack.
Du vann på en hastighet på 1368met/min med 99-12-809, har du någon dokumentation på denna hanne? Jag förstod att kaffet var i fara. Från igenstans kommer två stammtavlor på mor och far. Studera du dom så ska jag hämta hannen, får jag till svar,jag ser att du har kameran med dig.
Far till 809:an är Belge-10-6065319 vars föräldrar är van Elsacker-Jepsens " Kolonel "från 2001, samt" Fenomenaal 10000" från 2002. På mödernet är det ännu värre, nämnligen Belge- 07-6066435 som ligger på " De Supervooruit" Belge-99-2345514 ( Louis De Leus) och på "Opal Blue" Belge-05-6307161.
 När Lasse kommer in i köket igen med lördagens vinnare, försöker jag lätta på stämningen, genom att säga, vilka fina namn dom har. Tycker du ! får jag till svar.  
När man är ute som "grävande reporter" får man den förmånen som dommare att känna på lite goa pristagare. Och här var det inget undantag.Här har vi ett tävlingsslag med 21 änkehanar och 12 naturligt parade duvor. Detta hjälper tydligen inte, ty jag blev ombedd att notera att till hösten startas projektet " Komplettera med ett totalänkeslag på 24 par." Så hälsa du dom i 96:an att här i Stenkullen ska här sattsas 10 gånger upphöjt till 6 ! Bara siktet är rätt inställt, tänke jag.  
Sedan blev jag förevisad in i avelsslaget,där satt dom b.l.a. dom nyinköpta extrem sprinter duvorna från Charel Ceuster, Leo Heremans f.d kompanjon. Jag fråga aldrig efter prislappen ! Timmarna rusar iväg och jag fick tacka för besöket och kaffet. Vid avskedet på trappan blev jag anmodad att planera in minst 4 återbesök i sommar. När jag sakta kör ner för grusgången,och rundar villan hör jag genom ett öppet fönster där en tyllgardin fladdrar till i sommarbrisen, tonerna från en sliten CDskiva med Thomas Qvick som han sjöng på melodifestivalen 2012 .
 
" I det förflutnas skugga där alla minnen grå.Men jag trevar efter sanningen som kan läka alla sår
  När stunden tar en tugga till av den tid som rullar på.
  Vill jag gå längs denna scenkant när elfte timmaqn slår.
  FÖR JAG RESER MIG IGEN,JA JAG RESER MIG IGEN.
 
  Ps  Vem fan behöver inte resa sig efter ett sånt här besök.
        På hemvägen kändes Volvon som en torktummlare.
 
   9610 Sven Hägg.

Laholm 2  25/5  Roland Pettersson

 

Denna vecka var det att ge sig ut så långt öster ut,i det gamla göteborgsdistriktet för att få en pratstund med dom båda sträcksegrarna från Laholm 1 och 2. Helgens 15 mila flygning fick flyttas till söndagen, då det hela veckan låg en kallfront och spöka utanför Jylland där alla väderprognoser enstämmigt sa att på lördag skulle det bli ostadigt med regn. Men på söndag skulle kallfronten dragit undan och fint väder utlovades.Så redan på torsdag gick ett SMS ut till klubbarnas kontaktmän om insättning på lördag med tillhörande rutin för upphämning lördageftermidag för flygning om söndag.Rätt eller fel,men tävlingsledningen våga inte chansa så tididigt på säsongen. 

När man åker ut så här för att skriva små vykort,för att så många som möjligt ska få lite  information över vad det är för folk som slår en i tävlingarna,får man verka trevlig och glad, fast det är tvärt om ! (vänta ni bara),ni ska snart få klart för er vem ni har "trökt" till. Så folk ringer en,och erbjuder redaktören nya duvor för nu har ju han,och han och han och till och med HAN varit före dig två veckor i rad.

Först var det upp till Landvetter,inte för att lämna riket för gott,utan till Roland Petterson  Mölndals Bk, stolt vinnare på Laholm 2.
Roland är en välkänd person i duvsvergie dels som foderhandlare men även för att ordna resor till Antverpen, efter att tagit över HÅ-PE import 2003.Han kom in i sporten med dunder brak. Jag börjar med att fråga,när du starta upp med sporten vad var det då för duvor du skaffa dig? Jo säger Roland jag fick 10 ungar av Hans Petterson,10 ungar av Kent Sjölin, samt 10 ungar av Stig Anderson.Även från Ove Anderson skaffa jag duvor. Jag var ju helt novis, men jag fick bra hjälp av flera medlemmar i Mölndals Bk .Det är ju inte lätt att ge sig in i denna sport,utan en viss stöttning.
        
Efter några år 2005-2006 togs det av HÅ-PE import hem flera stammar från Naturals Avels station,till många medlemmars glädje. Då med hjälp från Peter Olesen Natural-Brande i Danmark. Själv försåg jag mig med 2st Bricoux duvor,2st Jos Thon´`e. samt 4st Jansen duvor.Detta är det material jag genom åren vritt och vänt på både till avel och flygning. Men är inte detta lite tutti-frutti inflikar jag lite diskret? Nej,Nej säger Roland Det är mycket tutti-frutti, men jag älskar mina duvor,det är ingen som tror mig, men en del pratar med mig.
Ja,ja det blir nog bra med det, säger jag. Men nu får du berätta lite om segerduvan 99-13-332 15 mil på 1384met/min. Till denna duva finns en fin historia,ty fadern är en Waelsisk tillflygare från en Mr Griffiths i Waels. Jag skrev på den, och fick svar med t illhörande äganderättskort. Den var som 1åring släppt i Frankrike på en s.k kanalflygning, men hamna i Landvetter av alla platser.
Modern 07-10-794 blev i vintras tagen av höken. Men min " Segerhanne" 99-13-332 var med på samtliga ungduvetävlingar,och jag ser i mina noteringar att han var väl framme för mig på samtliga ungduvetävlingar.Roland flyger naturligt med sina 60tal duvor,tränar 4-5 gånger från Lindome kyrka,och Ikea:s stora parkering innan säsongstart.
Han säger,jag har inga avelsduvor,utan jag drar ungar på dom som verkar "tjäcka" och lugna. Och försöker att flyga på lugna och stabila redkonditioner typ 8-12 dagars ägg med både hanar och honor.Jag krånglar inte till det i slaget varken för duvorna eller mig.Duvorna går fritt hela året!
Men herre Gud säger jag höken då! Ah han tar en 4-6 duvor under vintern,men här har vi både skator och kråkor,som varnar, duvorna blir väldigt vakna och väldigt vara.
Jag fick en känsla av min barndoms 50tal ute på Hisingen bland den tidens "duvgubbar". Innan jag for iväg till sträcksegraren på Laholm 1, en total motsatt duvgubbe i Stenkullen, fråga jag Roland, Vad är goast med vår sport? Jag fick ett svar i en mild ton: Tänk dig, få ett meddelande att duvorna är släppta oavsett distans,gå ner till slaget,sätta sig kolla vinden,molnen lyssna på koltrasten,och vänta. Se dom komma från skyn skruva sig ner, som tegelstenar mot sputniken.
          Om inte detta är lycka Sven,vad är då lycka?
 
          Ps Vad säger man efter en sådan lektion?
 
          9610 Sven Hägg. 

Getinge 17/5  Daniel Englund.

Segrare från Getinge  suttonde maj da!

 
I Göteborg denna helg, var det tävlingarnas dag med 64000 deltagare, och på den
andra, 1728 st.I ett ljuvligt försommarväder med en, för en del, en härlig svag sydväst-
lig vind, på 0-2sek/meter.Med dessa förutsättningar ansåg flygledaren att, bättre än
så, kan inte en flygsäsong ta sin början.Med klarblå himmel och en ren väg.
 
Duvorna kom i luften 9oo,med tanke på en kylig natt (5plusgrader). Glädjande nog
hade dom 60 deltagarna stora förväntningarna, en del var så toppade att det var
balettskor på! Det är sant.
Segrare på denna tävling som hade avståndsskildnader från 4 mil till 12-13mil, blev
Daniel Englund Göteborgs Västra Bk, en anrik klubb från 1920,ute på Hisingen.
(Vi i Västra). Och vilken svit han såg rusa in över taurisplattan,dom 14 första placering-
arna ! Bland dom 70 första placeringarna i tävlingarna fick han med 33 stycken en
makalös syn enligt vittnen på plats. Det var ju över 1700 duvor med.Redationen lyfter på solhatten och gratulerar på
det hjärtligaste.Flott som attan. Detta kallar jag för en trevlig start på säsongen, så
det var bara att bita i det sura äpplet, och åka ut till södra skärgården och fråga vad
i herrans namn som hände.
Jag börja med att fråga hur mycket arbete var nerlagt bakom denna chocköppning,
Svaret blev att tyvärr hade endast ett 10 tal träningar varit möjligt,beroende på andra
viktiga åtaganden.Men hur lägger du upp träningarna på försäsongen för att få dom i
ordning? Bor man uti skärgården med vatten och hav runt omkring sig,får jag börja från
Fotö 5km några gånger,sen över fjorden till Fiskebäcks Hamn, för att avsluta 5-6 gånger
längst ner på Onsala Halvöns västra sida.( p-platsen Onsala Värdshus) Detta får gälla för
både gamla och ungar.
Den av dom 4:a första honorna som kom upp i 1360met/min var en liten välbygd ljuspricki
hona 05-10-263, som ånyo ligger på Ove Andersons Jansens/De Boj duvor från hans belgien
resa augusti 1977.
Honans far är 05-03-009,modern är 00-02-217 .Denna syn av 13 änkeduvor i luften samtidigt,
måste ha varit en ljuvlig syn för Daniels egen läromästare 90 årige morfadern Kurt Rydsten,
som för övrigt själv började med duvsporten 1947.Men som nu sedan några år endast tar konsult
uppdrag för dottersonen.Över vad man behöver beakta inom brevduvesporten.Så med sina 33 änke-
par,blir det nog för den gode redaktören att föra körjournal åtskilliga vardagkvällar framöver.P.G.A.
att i ungduveslaget ligger ett 30 tal Gaston van Wouer ungar och trycker på och vill till P-platsen
vid Onsala Värdshus.Detta fick nästan en gammal dommare att köra i diket på vägen hem till
Kortedala.
 
9610 Sven Hägg
 
Ps Jag säger som morfar Kurt Rydsten, Denna härliga söder route där duvorna dansar ner  och är glada
     vid hemkomsten.