Våra Sträcksegrare

Domar veteranen Ove Bodin beundrar Michaels seger duva.

Vinnaren av 00-Tävlingen Landskrona 23/8 Michael Leuschner. 

En av säsongens spännande höjdpunkter gick av stapeln i helgen, i den s.k. 00 flygningen deltog 78 ungar av dom 685 som blev uppsläppta 800 i Glumslöv (Landskrona 200km). En ren insatsflygning med en ansenlig prislista, där dom tre först stämplade ungarna delar på ” pengapotten”. Som stor” turgubbe”(enligt han själv) framstod Michael Leuschner Mölndals Bk. En ”ettrig” vinnarskalle som förekommit i spalterna här på vår hemsida. Redaktionen drog till Mölndal för att ånyo gratulera honom till hans flyt och placeringar. Jag frågar Michael vad var det för unge som ordna med slagets foderleveranser det närmaste året? Michael skrattar till, ock pekar på sin närmaste grannes slag, den kommer från ”filialen” Staffan Bäckman Mölndals Bk. Deras samarbete har här resulterat i 07-14-23. En ren Emil Denys. Ej nybadad, utan ligger väldigt nära belgaren själv. Vi var flera denna kväll som var bland gratulanterna. Så än en gång ett stort grattis Michael.

9610 Sven Hägg.

Ps Det måste vara vattnet som gör att kaffet smakar så gott.

Vinnaren 16/8 från Laholm, Ronny Olssons slag i Lerum.
Segerduvan från Laholm 16/8
S-09-14-0760.

Laholm ungar 16/8 Ronny Olsson.

I dag måndagen den 18 augusti fick redaktören åka öster ut för att träffa segraren på Laholm ungar. Ända bort till byn Lerum ! Men det var det värt. Än en gång fick man nöjet att träffa en s.k. ”återvändare” Ronny Olsson Göteborgs Östra Bk. På Laholm ungar rådde på lördagsmorgon en lätt bris väst, sydväst, 4-6met/sek. Duvorna gick i luften 0730 i klart fint väder, dom väderintresserade hitta en regnskur på ön Rugen, och en över tyska nordsjökusten vid Helgoland. Dom 925 ungarna dela upp sig i tre jämbördiga flockar, en drog rakt väster ut mot Mellby strand, dom två andra drog nordost över mot smålandsgränsen. Vad sedan skedde när dom var utom synhåll kan vi bara i vanlig ordning spekulera i, härifrån och till h. Ungar är ungar! Den vinnande hastigheten landade på 1117met/min, duvan bor på Björkåsvägen 10 i Lerum,utmed sjön Aspens norra strand med en bedövande vacker utsikt över landskapet. Som stolt segrare står matematikläraren Ronny Olsson. Det kan vara svårt för en nästan sjuttioårig redaktör att hålla fokus på intervjuobjektet när man träffa på en ”återvändare” som börjar tala om tidigt sjuttiotal när vi var ca 1170 medlemmar i Sverige och 240 medlemmar i Göteborg med nitton klubbar, man liksom sveps med i en nostalgitripp som kan vara i timmar. Man får liksom kämpa för att leva i nuet. Men trevliga minnen delade vi på. Som en liten tio årig grabb 1970 kom Ronny i kontakt med brevduvor, då Ronnys pappa var bekant med Bert Siberg i Gamlestadens Bk, blev medlem i klubb 94 UtbyBk som i mitten på sjuttiotalet gick upp i Gamlestadens Bk. Ronny höll på med duvorna ett tiotal år fram till ”lumpen” 1980. För att år 2006 komma tillbaka till sporten, men jag har hela tiden hållit mig i utkanterna och alltid sneglat vad dom gamla kompisarna har haft för sig, fast på avstånd p.g.a olika prioreteringar här i livet. Men nu har det mesta fallit på plats, för utom det nya köket som är på gång. Som boende öster ut var det ganska naturligt att söka inträde i Göteborgs Östra Bk Där han mer än väl kände sig välkommen. Ronnys duvmaterial som han flyger med är till 95% från hans klubbkolegor Lasse Börjesson och Kent Johansson Mölnlycke, både på gott och ont säger Ronny med glimten i ögat. Även Ronny tillhör den kategori medlemmar ut i ytterområdena som terroriseras av rovfågelsplågan, ett ständigt gissel som inte alltid ger duvmaterialet sin rättvisa. I år har jag haft det skapligt lugnt, men vissa år har varit fruktansvärda . Det är inte att vara granne med skogsmårdar sparvhökar,duvhökar, och pilgrimsfalkar. Plus att flyga hallandskusten upp. Ronny kämpar på med det totala änkesystemet med ett tjugotalpar men hans målsättning för 2015 är 16 änke hannar med 16 honor. Då även jakt uti skogarna, med tillhörande jakthundar är ett av hans stora intressen.

9610 Sven Hägg

Ps Hans vapenskåp var inte att leka med.

Vinnaren Ungar Getinge 9/8 Amir Keran.

 

Äntligen kom han hem från sin semesterresa i Bosnien, så redaktören kunde ta Burmabacken ner för en liten intervju med Amir Keran Gamlestadens Bk. Han stod som segrare på Getinge 2. 9/8 tack vare att grannen Milorad Janijcic som satte in dom till tävling och skötte dom i fjorton dagar. Lördagen 9/8 800 gick startskottet för 965 ungar, fyra stora flockar bölja iväg norröver där inget verka störa flockarna utan snabbt var dom utom synhåll. Segerhastigheten kom upp i fantastiska 1465metr/min .Ägaren var i Bosnien på semester, men enligt grannarna kom en ensam duva i högan sky, helt ensam och ” börra” sig ner till Amirs slag. Etta i stan ! Det är flera nybörjare som på sistone börjat sticka upp mot oss redan etablerade duvgubbar både på ungduvetävlingarna, men även på dom äldre duvorna. Men det är kanske inte så konstigt för enligt Amir hade tidigt om mornarna innan värmen satte in, varit ute femton gånger med sina ungar, som fått övernattat i förbundets släppkorgar med vattenkaren hängande utanför. Jag frågar Amir när dök du upp i ”duvsvängen” här i stan ? Jag sökte medlemskap i Gamlestadens Bk 2009 börja flyga lite vackert 2010. Kom med mina bröder till Sverige 1992, när kriget på Balkan braka loss,tack vare en faster hamna vi i Göteborg. Hade som många ”Balkan boys” haft praktduvor i f.d., Jugoslavien. Han säger att vi alla har i livets olika skeden, olika människor att vara tacksamma för att dom finns och har funnits. Vad det gäller att stötta nykomlingar till brevduvesporten,så för min del så framstår två personer som lysande exempel när det gäller att värna om stapplande nybörjare, nämligen Stig Andersson Mölndal och Gösta Johansson Jonsered, Hela mitt duvbestånd ligger efter duvor från dessa två herrar. Och det är jag oerhört tacksam över säger Amir med eftertryck. Ungen som slog dig Sven där var fadern efter Stig Andersson och modern var efter Gösta Johanssons duvor. Amir nu åker jag hem.

9610 Sven Hägg.

Ps Jag tog Burmabacken upp förbi brandstationen och Kortedala Däck.

.

Getinge Ungar 2/8 Salam Ibrahim Karim.

Tillåt redaktionen att återigen  få presentera en helt ny medlem inom våra led, bland ”statusfolket” som sträcksegrare. Även om det nu bara var ett litet 10milasläpp, så var segerns sötma påtaglig vid redaktörens besök. Som stolt segrare stod Salam Ibrahim Karim Gamlestadens Bk. Han kommer garanterat att aldrig glömma när han var ”ETTA” i stan .Denne store ”brottartyp” var glad som en liten barnunge på julafton, när redaktören kom på besök till Lärjeholms Duvkolleni för en liten intervju. Som sagt Salam är medlem i Gamlestadens Bk kom in i sporten 2011, hans duvbestånd består av duvor från storheter som Allan Andersson Gamlestaden  samt från Weine och Peter Andersson Mölndal. Han håller ett 80tal duvor, var av ett 40tal är som han säger ”avelspar” man måste testa och åter testa har jag förstått. Han drar upp ett 50tal ungar flyger med ett fyrtiotal. Duvan VBF-14-1104 som var först, blev även först hos honom på Getinge 2 den 9/8. Vad månde det bli av detta? Sommarens stora behållning var för Salam att han blev 2;a i förbundet på Hannover 600km! Så nu ska han troligtvis få medalj med blågult band på årsmötet runt halsen i december. Det blir en syn för Gudarna. Till vardags arbetar Salam på Rädningstjänsten i Stor Göteborg i dess mekaniska verkstad på brandstationen i Kålltorp, där arbetas med olika utrustningar så att när brandsoldaten vrider på ventiler så ska det komma vatten från pumpar o.dyl. Plus att stegbilen ska fungera!  

 9610 Sven Hägg.  

 Ps Jag säger som gamle Willy Dahlgren , kaffet och smörgåsarna var väldigt goda.

Kiel 2/8 Dimitrios Vrachas.

Om ni vill veta vem som vann. Och vad det var för filur som stod som segrare på vår sista flygning på 400km Kiel, så får jag be läsarna läsa om vem vann Trelleborg 1 den 26/7. Redaktören låter meddela att svettremmen i solhatten är helt utsliten av allt gratulerande. Så till nästa styrelsemöte i VBF kommer en begäran om en ny solhatt till redaktionen för 2015 att framföras i skriven form. Väderläget som denna gång rådde över den aktuella flygsträcka var en svag sydostlig vind 3-5 met/sek. Klockan 09,22 blev flygledningen uppringd av Joachim Loipo från Mecklemburg, att nu stod han uppställd längst bort på DE SCHWEDEN KAI i Kiel läget helt under kontroll så beslut togs, upp med duvorna om en timma kl 10,30. I ” Norra berget” bor duvan 99-12-1998 som på den fenomenala hastigheten 1192met/min tar hem segern än en gång ett stort välmenat grattis till våran egen Dimitrios Vrachas,( nu går det sista på svettremmen)

9610 Sven Hägg

ps Han fick in 10 stycken bland dom 37 första av 359 duvorna.

Trelleborg 1  26/7  Dimitrios Vrachas.

 

Dimitrios Vrachas Nya Älvsborgs Bk står som segrare på 30mil på fina 1249met/min tätt följd av Hans Petterson som för övrigt stod som segrare på det andra Trelleborg 2. Inga dåliga resultat dessa herrar radar upp. Det är ju nästan att dom i tävlingsammananhang har givet hänsynslösheten ett ansikte. Som tidigare kanske är känt,har Dimitri sitt slag mitt i Göteborg i stadsdelen Majorna uppe på Godhemsberget. Det s.k. ” Norra berget” där en gång klubb 38 hade sitt säte. Med medlemmar som jobba på ”kajja” stuveriarbetare allihop, men det tillhör en förgången tid, när man arbetade på lördagar. Nu ligger endast 2 duvslag kvar här uppe på berget, till många ”Majbors” trevnad. Innan vi borrar oss ner i grekens handhavande med sina duvor ställer jag några frågor som kanske kan vara av intresse, med tanke på att han dom senaste 5-6 åren legat bland dom 5-6 bästa slagen i tan, när man summerar säsongerna. Alltså ett toppslag.  Först då till dom långsiktiga förberedelserna.

Fråga 1. Vilka olika kurer ges efter fällningsperioden ?

Svar: Inga.

Fråga 2. Vilket ges i vinterperioden? 

Svar: Samma foder året om ( Det polska RL ), samt dagligen en liten giva av jordnötter.

Fråga 3 Ger du någon kur innan sammanparningen på våren?

Svar: Endast avmaskning.

Fråga 4. Vilka tillskottsprodukter ger du flygduvorna innan parningarna?

Svar: Det vanliga grit, picksten, vitamineral, samt vitaminer.

 

Fråga 5. Ges det någon trichomonadkur före eller under avelsperioden typ ronidisol 10%.

Svar: Nej.

Fråga 6. Tages det några avföringsprover på dina duvor

Svar; Nej 

Fråga 7 Matar flygduvorna upp några ungar.

Svar: Inga alls.

Fråga 8. Sker några omparningar när flygsäsongen är slut?

Svar: Nej.

Och nu till dom kortsiktiga förberedelserna.

Fråga 1 Vilka kurer ger du före tävlingarna börjar?

Svar: Endast mot trichomoniasis, var annan söndag under hela flygsäsongen.

Fråga 2 Blir hanarna förberedda annorlunda än honorna?

Svar: Nej.

Fråga 3 Hur fodrar du duvorna under tävlingssäsongen?

Svar : I fodertåg, samt någon jordnöt i boxen.

Fråga 4 Vilka tillskottsprodukter ger du duvorna under flygsäsongen, och vilken produkt anser du som viktigast?

Svar: Öljäst och vitlöksolja som ges en gång i veckan.

Fråga 5 Visar du honorna för hanarna innan du packar ner dom?

Svar: Ja

Fråga 6. Efter hemkomst, hur länge är dom ihop?

Svar: 20-30 minuter.

Fråga 7 Ändrar du på några rutiner under pågående säsong?

Svar: Nej.

Hur ser då en dag ut med arbetet i duvslaget?

Hans första besök hos duvorna sker runt klockan 1500 under vardagarna sedan är han klar runt klockan 1900, beroende på vädret tar han sig en kvällspromenad hem genom Slottsskogen till Linneplatsen. Upp 0500 till sitt cafe i fiskhamnen, iväg till duvorna 1400. Klockan 1500 åker hannarna ut en timma, efter att hannarna blivit inkallade, åker honorna ut. Dimitri flyger med 20 hanar och 20 honor, drar ungar under 6 avelspar, som är f.d. Flygduvor som har fått visat vad dom går för under 3 flygsäsonger. Ett tufft krav för att kvalificera sig för en avelsbox. 'När han kom in i sporten 1996 blev det medlemskap i Göteborgs Västra Bk, där vinnarskallarna Rolf Hed och Ove Andersson tog honom under sina vingar, redaktören blev ombedd att omnämna dessa två herrars betydelse för honom som ny i sporten. En stor tacksamhets känsla sprider sig i rummet när han pratar om Dom i Västra. Hans duvbestånd säger han består av 75% Ove Anderssons duvor samt 25% efter Erland Olssons 75-105milare och Allan Anderssons röda. Dimitri har aldrig köpt någon duva, jag har blivit förärad duvor hos som han uttrycker det, som värnat om nykomlingar till sporten. Och detta material försöker jag att förvalta efter bästa förmåga. Att år ut och år in kämpa mot sådana medlemmar är inte lätt, men fan så roligt tycker

”Vi i Älvsborg”. Ett stort grattis till Dimitrios från redaktionen.

9610 Sven Hägg

Ps Tack vare” greken” kan vi det mesta om antikens betydelse i 96;an

Trelleborg 2  26 /7 Hans Pettersson.

 

Klockan 0600 släpps 278 duvor på tävling Trelleborg 2, p.g.a en vansklig väder situationen lördag eftermiddag släpps andra tävlingen med 220 duvor en 30 minuter senare. På uppsläppsplatsen konstaterades att norr  över såg läget betryggande ut. men söderut över havet ansåg flygledarens ögon på plats att det såg  riktigt farligt ut, så därför gjorde dom ansvariga bedömningen att göra avkall på timman mellan släppen. På hemvägen efter Helsingborg sprack himmelen upp och förblev klarblå ända hem. Som suverän segrare stod glädjande nog våran egen Hans Pettersson Mölndals Bk,på fina 1215 met/min,tätt följd av sig själv på en andra plats på 1213 met/min. Ett stort grattis till hans första pris i år,men det skall nog komma mera hörde jag. Innan vi går in på vad det var för duva som stod för segern, vill redaktören ta tillfället i akt att ställa några frågor till vice-ordf i VBF.  

Fråga 1. När sätter du ihop dina duvor på våren?

Svar:  Alltid första mars.

 Fråga 2. Vilka olika kurer ger du duvorna, och när?

Svar: Dom har endast fått en Spartrix, mina flygduvor, Hans säger att han har genom åren blivit lite anti vill helst se att duvans immunförsvar byggs upp ungefär som mina barnbarns barn nu utsätts för på dagis, där snöören rinner, och antikroppar  går på högvarv. Sen är klart om någon unge kurar bjuder jag på en Pegosan, men inget annat. Vi får inte klema bort våra ungar och duvor.  

Fråga 3 Hur många flygduvor ?

Svar:  21 st.

 Fråga 4 Tränar du dina duvor under pågående säsong ?

Svar: Nej  Inte en meter.

 Fråga 5 Vad är din uppfattning om Söder roten ?

Svar; Lite för tidigt att utvärdera, så förtjust är jag inte men en 3-4år får man väl ge roten

          Jag har lagt 9st, men jag är inte ensam förstår jag. Man ska ha väldigt klart för sig att

          det sker stora saker över våra huvuden, som vi inte har en chans att påverka.

 Fråga 6 Vad är din uppfattning av brevduvesverige idag?

Svar: Ska du fråga mig det ? Ja men någon upp fattning har du väl?

          Jag säger bara  att VBF som organisation får godkänt, Nästa fråga!

 Fråga 7 Vad anser du vi kan förbättra på vår Hemsida ?

Svar ;  Men du Sven, jag har varit med sedan 1952, jag låter dom yngre bestämma takten här.

            Jag konstaterar bara att härom lördagen flög vi Hannover, och på söndag kväll klockan,

            kvart i åtta, publicerar Ulf Jönsson vår prislista i förbundet. Smaka på den du ! Jag har

            personligen genom åren fått så mycket skit söderifrån när jag satt i ansvarig ställning så

            nu sitter jag still i båten. Men det finns säkert en, om än så ringa,en tro  på en svensk

            brevduvesport för kommande generationer från min sida.  

Men nu till något roligare SEGERDUVAN  86-13-539 vad är det för djur Hans?  Jo här får du

följande information  Fadern 07-03-72 var 2006 distriktets bästa Essduva i Zon 3.

År 2000 köpte jag från Andrée Roodhoft en hanne från 1999 som vars föräldrar han hämtat från

Bröderna Jansen så här är det rätt så rent Jansenblod , där har det flyget väldigt bra. Man måste ha lite tur ibland . På mödenet där är det också  Jansen duvor med ett litet inslag från Åke Pettersson Tibro, samt en Natural anställd i Antwerpen nämnligen sprintermatadoren Frank Elst. När Hans drar på över sina belgarkontakter man blir helt matt hem till Kortedala. På hemvägen konstaterar jag att det är alltid upplyftande att åka till Hööla och föra ett snack om duvor och politik, och organisation.  

9610  Sven Hägg,  

Inget PS denna gång för allt var glasklart.  

Hannover 19/7  Daniel Englund. 

 

  STOR SEGER PÅ HANNOVER 19/7.  

Nu finns det snart inte mycket mer att förmedla till läsarna om duvorna ute på Hönö, redaktören brukar ju inte ta till starka ord utan försöker att så bildat och vårdat,( jag tänker ju på mamma Ruth) uttrycka mig i vårat forum, men nu börjar det bli för jävvla roligt ! Denne Daniel Englund flyger fantastiskt med sina duvor kort som långt,och han är lika hungrig varje vecka. Men läsaren bör vara klara över att varken han eller någon annan får något gratis i denna sport. Att Daniel är medveten om sportens ABC råder det inget tvivel om, han lägger ner väldigt mycket arbete på sina duvor, för det har morfar lärt honom. Men med erforderligt underlag skall vi här göra en liten presentation över hans segerduva 5-11-23. Som farmor ligger en hona från ingen mindre än Andre Roodhoft  Antwerpen.  23:ans pappa 5-05-106 sitter på klubbens hastighestrekord på 200km, den är även hör och häpna, farfar till 2;a pristagaren Dapirace(MVL-CUP) 2013 där det kammades hem 52.500 danska kronor, Modern till 23:an är en rödpricki Jansenduva med Mölndals ring på sig, så här är nog lite ”dälingar” inblandade. 

208 Hannoverduvor kom iväg lika KÄCKT som våra Hamburgare fjorton dagar tidigare, uppsläppta en timma efter soluppgången 0630. Klockan 15,54 dyker 23:an upp i högan sky, en syn som Gud skänkt till mänskligheten som suverän 2:a placering stod Salam Ibrahim Gamlestadens Bk endast 6 m et/min efter,  och 4 meter efter honom  våran egen Stig Svensson stort grattis alla tre, kolla gärna vem som tog en underbar 4;e placering. Med tanke på den extrema värmen som rådde denna helg var det en fantastisk prestation som våra duvor stod för. Enligt väldigt tillförlitliga källor ställde hela Holland in samtliga ungduvetävlingar tack vare rådande värmebölja som rådde över Europa.  

9610 Sven Hägg.

 

PS  Årets sista tysklandsflygning Kiel NAT 2/8 ser vi alla fram emot, där vi får möjlighet att mäta oss med Skaraborgarna .Det gillar vi.

 

Landskrona 1+2 DUBBELSEGER DANIEL ENGLUND DEN 12/7.

  

Mellan våra två långsläpp är det lagt ett dubbelt Landskrona som släpps vid Q8tappen i Glumslöv. Här blir det tack vare två änkehannar 5-13-31 och 5-13-36 boende på Hönö uti Göteborgs södra skärgård. Ånyo ett par härliga segrar att lägga till prisskåpet . Här vill redaktören göra sig till tolk för samtliga dom 50 flygande slagen, och med en röst rikta ett verkligt stort GRATTIS till en riktigt fin prestation(till lykke) som dansken säger. Dom två dubbeltävlingarna släpps ju med en timmas mellanrum. Tanken bland allmogen är ju att är jag väck på det ena har jag kanske en chans på 2;a släppet, detta behövde helgens segrare inte ägna en tanke åt. Han täppte till på bägge släppen! Så det stänkte om det. Tack för kaffet! Glumslöv hallandskusten rätt upp,en för många i VBF ”käck station och distans. Men framför allt stora lovord från våra chaufförer som ligger ute på nätterna utmed motorvägen,och ser till att vi kan avnjuta en tävling i gemytets tecken. Möjlighet att dygnet runt få sig en kopp kaffe med tilltugg, acceptabla toalettbesök,vi har nog för framtiden funnit vårat Glumslöv utmed motorvägen. Över 600 duvor drar efter vattning i Jonsered ner mot skåne,väl framme vid 0200 kall natt. Dan Sten i kortkalsonger frös när han vakna runt 0500. Då är det ”gött” med en varm kopp kaffe innan erforderliga rutiner tar vid. Förutsättningarna var för tävlingsledningen goda inför lördagförmiddag. Duvorna beslutades släppas 0600 och 0700 med en svag sydostlig vind på 2-3 met/sek utmed hela hallandskustrn . Underbara SMS till kaffet och morgontidningen pep lite var stans uti stugorna. Åter igen kan vi konstatera att” Vi i Västra” talade om för allmogen var skåpet skulle stå. För att redaktionens små vykort inte ska bli för tråkiga och enahanda, typ duvorna släpps duvorna kom hem det blev en segrare, den är en sådan typ. Så hade vi tänkt att ställa lite relevanta frågor istället till dom som är” på bettet”. Se detta som ett försök att göra läsningen kanske lite lärorik typ jaså han jobbar så med sina duvor, så det kanske man kan pröva något av för att höja sig ett snäpp. Men ändå ha i bakhuvudet, den engelske brevduvejournalisten Frank Hall s visdomsord ”Det som gör succé i ett slag, kan vara katastrof i ett annat slag” Så håll till godo i akt och mening att få en så intressant läsning som möjligt. Så om du blir strecksegrare någon gång, så vill vi att du delger oss andra som kämpar på, hur du arbetar med dina duvor och ”änna” lägger upp dom,redaktionen tackar på förhand över din välvillighet.

Fråga 1 När sätter du ihop dina flygduvor på våren?

 Svar: Mitten mars, men kan bero på vädret också,

 Fråga 2 Vilka kurer ger du, och när?

Svar: På våren innan parning 10% ronidizol mot gul knopp, Belgica de Weerds BS ges ankomstdag samt efterföljande dag. WN Red ges torsdag innan nedpackning (mot ornitose).

 Fråga 3 Tränar du flygduvorna under pågående säsong?

Svar:    En gång i veckan, ibland kan jobbet  sätta stopp men målet är en gång i veckan.

 Fråga 4 Hur ser dagsrutinen ut ?

Svar:  Bränner golv med min gasolbrännare Änkeboxen delas under veckan av både hanar och

           honor  Måndag till Onsdag (hanar), Torsdag Fredag (honor).   

 Fråga 5 Vad är din uppfattning om söderrouten?

Svar:  Generellt enklare, bättre och jämnare hemkomst upplever jag det, men den kroknäbbade gör sig mer och mer påmind tyvärr,  

 Fråga 6 Vad är din uppfattning om dagens brevduvesverige idag ?

Svar; Jag anser samtalet är viktigt, transporter borde ju kunnas ses över till allas fromma,flera att dela kostnader på, om vi ska komma ut till dom något längre distanserna. Det kan ju inte    skada någon genom att prata med varandra,sen behöver vi inte sitta i knät på varandra.

 Fråga 7. Vad tycker kunde förbättras på vår Hemsida ?

Svar:  En komplettering prislistan Kort Lång , Essduvor hur dom plockar poäng vecka för vecka.

           Önskningar kan man ju alltid bära på.

 

  9610  Sven Hägg

  PS Jag tackar Daniel för en trivsam pratstund under en ljum havsbris i en skuggig trädgård.                   

   Hamburg 5/7 Stig Svensson.

 

Torsdag kväll 3/7 VBFs klubbar kommer till Nya Älvsborgs klubbhus med sina plomberade burar, lite spänning ligger i luften. Det är nu som agnarna skall gallras från vetet. Femtio mil Hamburg sportens ”Blå band” en distans som tilltalar dom flesta av oss, inte för kort inte för långt. En distans som förpliktar. Klockan 1600 är lastningen klar,Joachim Loipo vår nye chaufför på Tyskland får dom sista direktiven av tävlingsledningen, och av det bär mot Majnabbe och Stena Germanica för avgång 1900. Väl uppe på däck 5 under bar himmel drages släpkärrans presenningar åt sida för att kvällens och nattens havsbris skall svepa genom släppkorgarna.335 duvor faller till ro. Klockan 0930 fredagsmorgon ankomst till Kiel för vidare mot detta Hamburg.GPS:en tar Joachim till den av VBF:s avståndsansvarige Ulf Jönssons uttagna koordinater. Enligt chauffören var det en alldeles förträfflig plats. Här hemma tar under fredageftermidag tas rutinmässigt kontakt med SMHI för en preliminär prognos över den aktuella flygsträckan, som ånyo diskuteras 0515 lördagsmorgon om då rådande väderläge. En svag sydostlig vind rådde i Hamburg, risk för åska över norra Själland fram på middagen Hallandsåsen ca1300 syd sydostvind 8-10meter.Och här var kusten klar,nu gäller det för tävlingsledningen att ha is magen. Solen gick upp 0500, och beslut togs att duvorna skulle gå i luften 0600. Tävlingen var igång, SMS:en börjar klinga runt om i mobiltelefonerna UNDERBART.

Efter 7timmar 20minuter och 29sekunder står en klar vinnare, efter att minst ha flugit 47mil 4km och 17meter.

Hanen 96-11-310 segrar med en hastighet på 1077met/min, fyra minuter senare kommer 2:an i förbundet till samma slag endast 10met/min långsammare ett suveränt resultat. Tredjeplaceringen tog Gösta Johansson i Jonsered på samma hastighet som Stigs andra duva. Jag frågar Stig Svensson vad hände denna gången? Hur länge ska du hålla på så här? Han tänker väl inte ta ett tredje mästerskap på raken? Du Sven--  Denna helg kunde allt precis allt gått käpprätt åt skogen! Vadå? Sätter in min Tauris som vanligt, allt frid och fröjd. Runt elva tiden på förmiddagen går han upp till slaget och sätter sig i godan ro, kanske bäst att kolla så att ingen kommit för i dessa tider vet man aldrig. DISPLYEN I TAURISEN  KOLSVART ! En säkring i huset hade gått, ny säkring,ny förlängningssladd upp till slaget, med en puls på minst 190. Tänk om jag inte innan jag satt mig, kollat upp min Tauris, jag hade fått lagt in mig nånstans säger Stig. Inte nog med att han stod som segrare på det prestigefyllda  Hamburg ,hans andra duva VBF-12-2104, var en av hans tre förprickade aspiranter till MC HANSENS stora vandringspris som skall särflygas om 2015. Om nu redaktören är rätt påläst så skall följande medlemmar deltaga i denna prestigefyllda vandringspris Gösta Johasson Tennse Hedarp, Benny Lyckevall samt Stig Svensson, idel tungviktare inom sporten. 96-11-319 har följande släktingar, På fadernet har vi 96-10-273 kommer från en av hans värsta konkurrenter Benny Lyckevall, dumsnälle Benny förärade 2008 2 ungar från sina Bram Van-Der-Vie duvor från Aalsmer till Stig. På fadersidan finns även duvor från Gösta Johanssons Willeqet och Etienne De Rauw och Fras Sablon. På mödernet är det ännu värre, mer efter Gösta Johanssons duvor och Omed Hamlans Röder duvor. Tydligen får vissa herrar storstryk med sitt egna duvmaterial i andra slag, Thats Show.  

Redaktionen tvingas än en gång lyfta på sommarhatten och gratulera,stort grattis. Med en del läkta sår laddas det för Landskrona nu på lördag .  

 9610 Sven Hägg.  

PS Jag säger som en av VBF:s stora tänkare; Du kan inte skylla på pennan, att du inte kan teckna.