Våra VINNARE på Ungarna och Höstmästerskapet

Vinnare 31/8 Höstmästerskapet.

Har man flyt i den här sporten så här års,och radar upp segrarar på segrarar, bör  man verkligen ödmjukt gilla läget.För när man lyckas få den harmonin i slaget samt ha friska duvor,då kan man  möta fällningsperioden med stor tillförsikt.Det är ju mer än välkänt att under hösten när fällningen  pågår för fullt,när det liksom är som en "snöstorm" i slaget då är det skönt med friska duver.  Detta kan 0703 Ulf Jönsson förvänta sig, sista segraren denna säsong. 178 duvor deltager i det s.k.  höstmästerskap, från Laholm . Här får en medlem med ett av förbundets kortaste avstånd 9 äldre duvor på en gång, precis som flera  andra under säsongen, en ljuvlig syn.  Jag frågar Ulf över kaffet vad det var som slog till denna helg.?  På fadernet hittar vi tyska Gunter Prange  duvor även här via tysken Reinar Puttman. På mördernet hittar vi Van der Kerk från Holland via Staffan Beckman Mölndals Bk.Så nu när vi ska göra bokslut över tävlingssäsongen, så anser jag att här ska vi inte dela ut dagens ros, ej heller månadens ros, utan här ger vi Ulf hela flygsäsongens ros,dels för hans  egna uppnådda resultat. Men framför allt för den resultatredovisning han under hela flygsässongen försett  oss övriga inom VBF med, redan på söndagkvällar,då under förutsättningar att våra datakörare ut i klubbarna försett   honom gångbara ettor oc,h nollor.  Ett stort tack för ditt datajobb i sommar, och för ditt framtida jobb för att förstärka bygget av vår nya organisation. 

  Yours in Sport. 

 9610  Sven Hägg. 

 

 PS  Jag säger som tysken, se i höst och i vinter upp för energitjyvar,och sportens "dögrävare."

Vinnare 31/8 Ungar Laholm.

Denna sista tävlingshelg gick han på totalattack, den f.d. fallskärmsjägaren 0703 Ulf Jönsson, Fjärås. Sträcksegrare både på ungduvetävlingen och flygningen om höstmästerskapet. En final som slutar i dur.  576 ungar kommer till start 0730 i ett enligt flygledaren instabil vädersitiution,därav att Svalöv blev flyttat upp till Laholm.

Ulfs segrande unge hade en vinnarhastighet på 1063met/min, slog nr 2 med 1met/min som har ett avstånd 6 mil längre, fundera på det ni, som debatterar avstånd hit och dit.( INTE KONSTIGT ATT HAN VINNER SOM HAN GÖR, MED DET KORT/LÅNGA AVSTÅND HAN HAR!!!).

Ulf Jönsson flyger med ca:25 flygduvor och arbetar med 6 avelspar.Flyger enligt den s.k.
naturmetoden.Segerungen denna vecka ligger på Jansenduvor från Markus Göbel Marsberg Tyskland via Bengt Ask Borrby, både på fader och modersidan. Enligt Ulf har flera helsyskon dom senaste 4 åren mer än väl representerat slaget både i MVL- CUP, och den för en del, nu aktuella polska one-loft race. Och här hemma är dom ju inte blyga precis i prislistorna heller.Så ett stort Grattis Ulf. 
 
Med facit i hand upplevde jag över kaffet att, det var en nöjd Ulf Jönsson som jag mötte denna ljuvliga sensommarkväll i Fjärås, där vi pratade duvor,organisation, hemsideleveranser o.dyl.  

 

PS Så kan det gå, om man är medlem i dommarklubben.  

 

9610 Sven Hägg.

 

Vinnaren (1a, 2a, 3a) 00-Tävlingen 24/8 Svalöv.

Dom tre separata flygningarna från Svalöv blev denna helg lyckad med många positiva inslag. Dels för flygledningen, som kunde ge order om uppsläpp i ett ljuvligt väder. En svag Ost-sydostlig vind,lätt bris fyra sekund meter utmed hela sträckan.Klarblå himmel en av årets skönaste mornar. Men även sträckvinnarna fick en angenäm helg med fina hemkomster överlag.Men mest spännande blev det nog för dom åtta medlemmar som bestämt sig för att testa sina nervsystem,genom att deltaga i årets s.k. 00 flygning.Inte för att dom är nollor, utan för att i tävlingens begynnelse köptes ringar från SBF. RIingar utan klubbnummer,som var avsedda för enskilda medlemmar.Men det blev det senare ändring på. En ren insatsflygning med ansenliga belopp i prispengar,för dom tre först stämplade duvorna. Och prispengar blev det för en chockad vinnare,(Tog själv hand om dom tre första placeringarna). Som en extra krydda till dom insatta prispengarna,dök en sponsor upp med en fet sedelbunt i ovikta hundralappar med krav på absolut anonymitet. OK.Så när fotografen åkte ner till Ulf Jönsson i Fjärås med kamera och prispengar, kände han sig lika upprymd som Putte i Postkodmilionären på TV 4, han som åker omkring i bygderna och delar ut stora penninga summer. Förbundets representantskap hade på vårvintern beslutat att dessa 00 duvor skulle släppas separat som sista grupp. I akt och mening att det skulle bli 3st spännande flygningar för dom inblandade denna högtidshelg. Och spännande blev det,en vinstgivande helg för dom inblandade,och för telefonbolag och apotek,(plåster gasbindor och huvudvärkstabletter ) Även en liten ensam flock på endast 42st, kan vara spännande och underhållande, när det rör sig om så mycket pengar som denna gång. Som ensam herre på täppan stod ju som sagt Ulf Jönsson Mölndals BK som som suverän vinnare med ungen VBF-13-2723, som enligt Ulf på faderns sida kommer från Hennig Jörgensen Viuf Danmark ,vid hans total auktion i höstas över äldre duer. På mordens sida hittar vi återigen duvor från Omed Hamlans auktion i Mölndals Klubbhus 2010 då via Peter Anderson samma klubb. Till sist måste omnämnas följande,som fältreporter får ju man höra mycket av sanningar, och rykten men detta kan jag inte undanhålla läsarna inte för att jag vill sprida rykten vidare, Men det lär inte , på sina håll räckt med vanliga receptfria apoteksvaror denna helg,ty flera av deltagarnas nära och kära överväger starkt att till nästa års oo flygning införskaffa syrgasmasker med extra stora syrgasflaskor av ren omtande för det hade visst utspelats obetalbara scener runt om ,med försynta och välmenande ord typ MEN ÄLSKLING DET ÄR JU BARA EN HOBBY! 

Ps Jag säger som amerikanen ingen rök utan eld.  

 

9610 Sven Hägg

 

Vinnaren 24/8 Svalöv Höstmästerskapet.

Tvåhundrasextiotvå äldre duvor fick samma fina start,som ungarna en timma tidigare fick.Av dessa 262 blev 218 duvor registrerade innan 333met/min var uppnådda¨Fina hemkomster, i en fin lätt bris. Här knep Daniel Englund Göteborgs Västra Bk dom fyra  första placeringarna, tätt,tätt, följd av Ulf Jönsson, och Stig Andersson båda medlemmar i Mölndals Bk. Jag frågar Daniel hur han upplevde denna helg, helt klart är att tävlingsmomenten är väldigt spännande för oss,men det är inte utan att jag ser fram emot september månad med en lägre puls, ett lite mer normalt leverne. Typ ta ut familjen i svampskogen, ta båten åka ut i Göteborgs norra skärgård och dra några makrillar. Och hem till stekpannan, med familjen kring sig.Man liksom kommer ur Elisabeth Lyckevalls berömda "Bubbla". 

Efter en sådan beskrivning av saker och tings tillstånd får jag nästan stålsätta mig med frågan MEN SEGERDUVAN DÅ? Fram kommer dokumentation,som skulle få folk på Landsarkiven runt om i riket,gröna av avund. 
Segerduvan honan 5-05-108 har en far, och tre farböder,med följande meriter.
Fadern 5-05-106 sitter fortfarande på klubbrekordet på 200km med 1810 met/min, samt är slagets avelsgigant.
Farbrodern 5-01-05 har b.l.a ett första pris 2003 på 720km Srömsund i distrktet, detta har även helbrodern  5-01-14, fast året efter 2004. En annan bror 5-05-128 var 2008 vinnare av det prestigefyllda Golden Wing, i SBF.Utsågs 2007 till distriktets bästa hane,samt bästa essduva i SBF år 2008. Och deras ursprung kan härledas till Andre Roodhofs jansenduvor på fadernet. På mödernet, till helgens segerhona finner vi Jansen duvor från Bröderna Borgman via Mc Hansen Aalborg. Så när man får presentationen över ett köksbord på Hönö,ser man att här är det "Knökfullt" med vinnargener vart man än vänder sig i slaget. 
 
Så än en gång då da, Grattis Daniel.  
 
Ps Men i morgon Lördag ska det blåsa hård västlig vind,

 

då du.

 

 

 

 

 

 

 

9610 Sven Hägg

 

Vinnaren 24/8 Ungar Svalöv.

 

608 Ungar kastade sig ut över dom skånska vetefälten klockan 8oo i ett underbart väder,enligt folket på plats i Svalöv.En lätt bris på ca 4 sekundmeter i en ost,sydostlig vind verkar ha rått utmed merparten av dom 20 milen. Vid en närmare titt på prislistan, kan konstateras att över 500 ungar anlände till sina slag innan godkänd tävlingstid var uppnådd. Som segrare stod ånyo 9610 Stig Svensson Nya Älvsborgs Bk med dom 3 första placeringarna på gynnsamma 1441 met/min. Vid mitt besök frågade jag Stig, vad hände? Denna helgen gick det undan,blev hans svar tacksam som attan nu när det gällde gubbarnas nästa års krigare. Duvan som tog täten har en far som kommer från Trajan Zunoski GBG:s Bf som i sin tur kommer från Antonio Lobos Huysken-Van Riel duvor,som i sin tur kommer från allas våran Sixten Jonasson som vi vet var dödspolare med bröderna Appelgren i Trelleborg. Så man ser, att än lever dom gamla gudarna sittande på en molntapp, och nickar gillande. På mödernet finner vi åter igen duvor från 2010 års inköp hos Omed Hamlan !!!!!! Så trenden att  Stig har haft en alldeles makalös säsong lär vi nog få dras med, en verkar ju vara en  statist i körpserien om inget snart görs. 
Ps Nu är det endast en helg kvar av säsongen, så hädanefter ska jag bara gratulera på födelsedagar.  jag menar, att man kan ju inte åka runt en hel säsong och gratulera folk,man blir ju alldeles kockobello! 

 

9610 Sven Hägg.

 

Vinnaren 17/8 Ungar.

Tillåt mig att presentera en ny medlem med sin första seger på 15 mil  ungar i förbundet 9606 Kent Eriksson Nya Älvsborg Bk.Om ni någon gång befinner er i staden Kungälv,och kör väster ut mot Ytterby,och vidare ut på Marstrandsvägen,så närmar ni er det lilla samhället Rörtången, på höger hand. Där uppe på bohusklipporna finns sedan tre år tillbaka ett nytt brevduveslag,står man vid slaget och tittar rakt väster ut mot havet ser man i horisonten konturerna av Carlstens Fästning på Marstrandsön en makalös utsikt,vackert så att det gör ont. Byggt under stormaktstiden av Erik Dalberg, Carl den X1 storbyggmästare, för att skydda oss mot den hemske dansken som vi tagit Skåne,Halland och Bohuslän ifrån. Dom var förbannade på svensken i 300 år efter det. Kent är en hårt satsande medlem som utgör en klar tillgång för klubb 96,men vars väg varit krokig och kantad med tunga ungduvetapp. Men med målmedvetenhet och starkt intresse upplever han nu att han är på rätt väg,för att få styr på filejserna. Flygningen från Halmstad skulle egentligen varit Laholm blev för många en mar ritt. Flygledningen hade sen tidig morron väntat ut ett regnområde från Danmark, som sakta drog mot Småland och norra Skåne, så duvorna kom inte iväg förrän 10 30. Strax efter konstaterar uppsläpparen att duvorna hade stora problem att lämna platsen, något i luften var tydligen ivägen,och flyghastigheten blev därefter. Segerhastigheten för vinnaren blev 943met/min på en distans på 150km. Så även dom mest rutinerade deltagarna märkbart skakade, det var ju nästa års material som var ute.Men frampå kvällskvisten.var väl 90% hemma hos dom flesta. Jag frågar Kent vad är det för duva som var först, och svaret är som vid många andra besök under säsongen HOLLÄNDSKA IMPORTER. OK men när vi i klubben på söndag kväll bröt terminalerna visa det det sig att han tog dom åtta första placeringarna! Så där satt vi andra som fågelholkar och med tom blick , så det var ju bara att när vi hämtat oss lyfta på den där förbannade hatten och verka glad.Då ska ni veta att det var mig han vände sig till när han ville börja med sporten,för tre år sedan, och snäll som man är fick han följa med till klubben! Så välkomen in bland övriga prisslukare, men du kan väl hejda dig lite grann.

 PS Jag säger som engelske brevduvejjournalisten Frank Hall (London) det är på ungduvetävlingar juniorer och nybörjare kan ha en chans mot dom  stora kanerna, genom tuffa träningsprogram detta fick jag klart för mig efter denna helg.  ETT STORT GRATTIS KENT . IDAG HAR JAG HÄMTAT MIG.

 

      9610 Sven Hägg

 

Vinnaren 17/8 Halmstad Höstmästerskap.

 Det är alltid lika roligt att göra besök hos genuina brevduvemän,som nästan är födda i en redskål som

Christer Zackrisson, Mölndals Bk.

 

När jag frågar hur allt började en gång,nämner han att när hans far gick ur tiden 1969, började han själv som trettonårig,ta över duvorna. Och undrar vad dom 44 åren har tagit vägen. Här har vi en som genom åren mest varit känd och fruktad för sina resultat på dom långa distanserna 60-105 mil, där han genom alla år skördat stora framgångar,med sitt sätt att flyga naturligt med duvorna. Men även hos dom mest rutinerade brevduvemännen kan oturen, olyckan slå till obamhärtigt.Augusti 2009 sätter Christer in 25 ungar på 10mil,mister 20 st, får hem 5st var av han kan använda 3st året efter. 
En dyster höst, våren 2010 köper han 20 ungar av Omed Hamlan Mölndals Bk,som har för avsikt att sluta med sporten och öppna bilskola !!. Det är ur dessa 20 ungar vi finner helgens vinnare 07-10-871. På en stabil hastighet på 1059 met/min. Dokumetationen från Omed fanns det kanske mer att önska,vad det gäller dom 20 ungarna,men det är ju mer än väl känt att Omed hade goda duvor. Honan 07-10-871 har haft varierande redkonditioner,har i år varit med både på Kiel,Hamburg,Hannover. Nu när hon slog till i helgen hade hon 14-15 dagars ägg. Enligt Christer har hon i år inte haft några toktoppar, men kommit väldigt stabilt och klocksäkert. Så om nån vill lära sig något om att lägga upp duvor på ägg och ungar är nog Christer ,en man skall resonera med.. 
 
Stort grattis ,häng på höstmästerskapet. 
YOURS IN SPORT 
9610 Sven Hägg.

 

Kent med Urfadern
Här sitter dom 12
Härligt Slag

Vinnaren Torup 10/8 Ungar.

 

Lördag morgon, en snabb promenad till slaget deltager med 27st ungar. Duvorna släppta O7oo, i halvklart och mulet väder,kl 8oo 15 grader varmt.Enligt vädersajterna och radarbilder vräker regnet ner över hela Jylland,kommer det mot hallandskusten eller kommer det ligga kvar? Måtte detta gå bra emellan O7oo och fram till 11-12,ty hallandskusten är klar och fin med en syd, sydvästlig vind på ett par meter. 
Tjång får två på en gång 8,40  1076meter/min! Men sedan går det lite trögare,dom kommer en och en,men från rätt håll.Bara jag får hem dom,för nu får tydligen huvuden arbeta på högtryck, och det är stressigt både i luften och på altanen. Men en som det inte gick trögt för var 0913 Kent Johansson i Mölnlycke medlem i Göteborgs Östra Bk, där kommer 12 ungar samlade rakt över huvudet på honom,rätt söder ifrån. Resultat dom 12 ungarna har gått över taurisplattan på 21/2 minut,och tagit dom tolv första laceringarna i förbundet på fina 1169-1131met/min.Flott som attan, sedan låter han oss andra 18 duvgubbar få våra ungar bland dom 100 första placeringarna,så att vi liksom inte ska lessna och inte vara med nästa vecka!  detta slag i Mölnlycke har vi nog en av skandinaviens envetnaste duvgubbar, att han inte har slutat med sporten, eller flyttat till ett något sånär rovfågelfritt område är för mig en gåta. Tänk er själva han drar upp 100 ungar per år, i vetskap om att 30-50% kommer att bli hökmat,ändå bor han kvar och är med i sporten! Årets hökskörd hitintills är 36 ungar och 5 gamla,smaka på den du. Han är tyvärr inte ensam om att ha problem med rovfågel,runt om i ytterområderna, Mönlycke,Lindome,Kungsbacka, Ale, Stenkullen,Harestad bor dessa duvgubbar som ALDRIG viker ner sig. Så dom har nog nån gen i arvsmassan som kommit på sne,eller nåt,för envetna är dom,eller så älskar dom sina duvor på ett mycket säreget sätt. Nu pratar vi inte vår och höstatacker i samband med flyttfågelsstrecken, utan under pågående flygsäsong,morron, middag,kväll. Därför är det extra roligt att gratulera Kent till denna ljusglimt,DOM 12 FÖRSTA I FÖRBUNDET, Efter denna eländesbeskriving med sju sorger och åtta bedrövelser måste vi prata duvor med Kent och räta på ryggen. Nu får han en annan lyster i ögonen när jag vill veta vad som finns i boa,han nämner en hane 09-05-202,som utgör 90% av hans duvbestånd, och även i ungduveflocken från i Lördags är hannen starkt representerad. Fadern till 202 är från bröderna Pau i Holland, och mordern är från Serge Elsacker  Antwerpen. Hans klubbkamrater har klart uppmanat honom att i klubbhuset vill dom inte höra talas om denne hanen,och sånt är roligt tycker Kent. Och
lägger upp sitt karakteristiska gapflabb! Så än en gång Kent stort grattis,och tack för en intresant kväll. 

 

9610  Sven Hägg

 

Vinnaren Torup 10/8 Höstmästerskapet.

Medlem 0504 Daniel Englund Göteborgs Västra Bk ( bildad 1924) fick besök av fotografen med anlednig av hans fina resultat på det s.k. Höstmästerskapet. Lördag morgon gick 373 duvor i luften 0 730 en halvtimma efter ungarna, då vädret gav flygledningen lite huvudbry. Men efter tidiga telefonmöten dom inblandade emellan beslöts att släppen skulle genomföras. Ty söndagsvädret skulle bli ännu osäkrare enligt metrologen på SMHI. Vid mitt besök uti Göteborgs skärgård (jag fick åka färja) fick jag ännu mer klart för mig att fokus, och åter fokus var det som gällde hos denne Hönöbo.Om vi andra i förbundet försöker fokusera,och jobbar med våra duvor för att ställa så vassa djur som möjligt till tävling. Så framstår vi som några GESLAPPEN FHURER,för här är en som ständigt är på tå,så nån på dygnet måste han för att skydda tårna gå i balettskor! Totalfokuserad,hade denne man valt försvarsmakten som arbetsgivare hade han minst haft majors grad med egen bataljon. Nu spriger han på folks tak och knackar plåt ihop med 14 andra i Englunds Plåt AB. Honan 05-10-279 drog ut mot havsbandet på fina 1249met/min, helt syveränt . Stamtavlan visar att här fortsätter Ove Anderssons duvor traditionen att håva hem seger efter seger. Vid en djupare titt i hennes släktträd finner vi vinnargener,som jag skall försöka beskriva . Hennes farbror 05-03-10 var distriktets bästa duva 2004, nr 10 är far till 05-08-87 som var distriktets bästa duva 2010,även far till 05-10-263 bästa hona i distriktet 2012.även far till 05-10-279 som var 3:e bästa hona 2012 i distrktet. Här hittar vi duvor av olika kön och ålder som 7 gånger varit essduvor i 4 generationer! Så här är det järnkoll på samtliga duvor i slaget.  

 

9610 Sven Hägg

 

Vinnaren Ungar Torup 3/8.

Lördagen den 3 augusti kl 8oo släppte Dan Sten upp 771 ungar,och ungduvesäsongen  var startad! Efterlängtad av många medllemmar.En utflykt för ungarna som beräknades  uppgå till 1 1/2 - 3 timmar, innan den värsta värmen tog ett järngrepp över hallandskusten. Som segrare stod S-07-13-223, vars ägare Kjell Olsson Mölndals Bk blev mäckta förvånad  med en flygtid på 51minuter och en medelhastighet på 1591met/min. Kjells teori är att ungen  har i höjd med Frillesås brutit sig ur försteflocken och inte gått med upp mot Kungsbacka. Vid Frillesås kastat sig rätt ut över Kungsbackafjorden och rakt in över Onsalahalvön,med  8 andra ungar i haserna som också bor på på denna välmående halvö. Kjell tränar sina duvor  från Frillesås 25 gånger, så där nere säljs det bensin.  S-07-13-223 är en föräring  från Chriser Andersson Mölndals Bk efter dom s.k. bröllpsduvorna.  I denna unge finner vi duvor från den anrika Naturals avelsstation via Hans Petterson och på  mödernet Joop Groenen Nijmegen Nederland. Inte någon kattskit precis. Nu när vi är inne på stamtavlor framkommer följande anekdot Christer Andersonns far våran allas one and only f.d. distriktsordförande Weine Andersson var arbetskamrat med Kjell, och det var han som lura in mig i detta 2004 säger Kjell och ägnar Weine en tacksammhetens tanke med ett leende på läpparna. Nu säger Kjell över kaffet att nu ska det laddas om inför nästa Lördag på Torup 2. Bäva månde kustförsvarets radaranläggningar. Stort grattis Kjell.

9610  Sven Hägg

 
PS Dessa dälingar.